Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Ćurić predvodio misu u Svetištu Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Svetkovina Gospe Brze Pomoći proslavljena je u ponedjeljak 8. siječnja 2024. u Svetištu i Župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu. Središnje euharistijsko slavlje predvodio je đakovačko-osječki pomoćni biskup Ivan Ćurić.

Uz domaćeg župnika Anđelka Cindorija suslavilo je desetak svećenika  i redovnika koji su rodom s područja Slavonskog Broda.

Pojašnjavajući u homiliji gdje smo zapravo pozvani tražiti Boga, gdje to trebamo prepoznavati njegovu nazočnost, kada mu se trebamo odazvati i kako mu služiti, biskup Ćurić je naglasio kako s Kristom u promisli Božje ljubavi i snagom njegova Duha rođenim od Djevice Marije, odgovor je snažno usmjeren prema nama, prema našem zemaljskom životnom putu u kojem se Bog htio nastaniti i postati vidljiv po našem svjedočanstvu vjere i zajedništva s njim.

„Nadahnjujući nam je Marijin korak i njezina riječ koja naše korake, sasvim jednostavno i neposredno, upućuje Kristu – Što god vam rekne učinite… Na jednostavan i zadivljujući način se pokazuje kako je plodan dijalog s Kristom, kako nas osnažuje susret s njim i kad nas jača za dijalog i susret s bližnjima da možemo razumjeti i prihvaćati istinu i rasvijetliti vlastitu životnu stvarnost primjerom i riječju Isusa Krista kada Evanđelje i za mene postaje Radosna vijest“, rekao je biskup Ćurić.

Posebno je zahvalio Bogu posvećenim osobama – svećenicima redovnicima i redovnicama koji su s područja Slavonskog Broda, kojih inače ima 40-ak, od kojih je desetak na njegovu inicijativu došlo u svetište i sudjelovali na tom slavlju te tako pokazali svoju privrženost i zahvalu Gospi na čijem se primjeru, kako je rekao, nadahnjuje iskustvo njihova duhovnog poziva.

„Mi želimo na Marijinu primjeru graditi i snažiti iskustvo svoga  poziva. U iskustvu naše vjere i poziva znaju se izmjenjivati doživljaji zanosa, ali i hladnoće u vjeri. Svima nam je smjestiti se uz Isusa u krilu i poslanju Crkve, po Marijinu uzoru imajući uvijek na umu jasan odgovor na pitanje – tko je glavni protagonist i vjere i poziva? Kako nas na to potiče papa Franjo kad Crkvu našega današnjeg vremena, i to na putu sinodske obnove, želi podsjetiti da u djelu evangelizacije i sveukupnog poslanja Crkve je glavni protagonist Krist koji nas je svojom Pashom sve otkupio i snaga njegova Duha. Što god proživljavali, ta naša upućenost na Kristovo djelo spasena postaje glavni, temeljni, najširi i najplodniji dio snage naše vjere i našega poziva. Pogledajmo u baštinu i svoga naroda i ovoga našeg brodskog zavičaja, zagledani u primjer sina ovoga grada, sluge Božjega nadbiskupa Josipa Stadlera, koji je ono biblijsko geslo ‘U tebe se, Gospodine, uzdam’, koje je tako snažno svjetlilo bl. Alojziju Stepincu, preveo u marijanskom duhu: ‘U tebe sam se, Gospo, pouzdao, i nikada se neću posramiti’. U služenju nam je Marija nedostiživi primjer, primjer kako sjediniti motivu i djelovanje (…) Imajmo Marijine ruke i njezino srce, otvoreno i prema Bogu i prema svakom čovjeku“.

Liturgijsko pjevanje je predvodio župni zbor predvođen s. Ksenijom Leko, uršulinkom.

Unatoč niskim temperaturama mnogobrojni su vjernici sudjelovali na tom kao i na ostalim misnim slavljima koja su predvodili župni vikar Bernarda Prelčec, župnik Anđelko Cindori, župnik u Osijeku 6 Ivan Jurić, koji je došao sa svojim zborom i župljanima, a posljednju večernju misu predvodio je župnik u Osijeku 7 Tomislav Benaković, koji je također došao sa svojim zborom i župljanima.

Svetkovini je prethodila trodnevna duhovna priprava, koju su od petka 5. do nedjelje 7. siječnja predvodili salezijanci don Tihomir Šutalo i don Mislav Alerić.