Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gerhard Feige: „Nema vjerske legitimacije rata“

Berlin (IKA)

Predsjednik Ekumenske komisije Njemačke biskupske konferencije biskup Gerhard Feige izrazio je zabrinutost zbog ruske invazije na Ukrajinu i humanitarne katastrofe koja je nastala, objavio je 5. ožujka Vatican News.

Biskup Feige „oštro osuđuje nasilje i razaranja ruske vojske u Ukrajini“ i „duboko se nada da će rat uskoro doći do kraja i spriječiti daljnje krvoproliće.“ Biskup naglašava da religijski akteri ne bi trebali legitimirati takav rat, ni izravno ni posredno. U tom kontekstu također se nada intervenciji Ruske pravoslavne Crkve Moskovske patrijaršije.

Njemačka biskupska konferencija održava brojne odnose s pravoslavnim Crkvama, ističe biskup. To već dugi niz godina uključuje i bilateralni teološki dijalog s Ruskom pravoslavnom Crkvom, u koji su uvijek bili uključeni predstavnici Ukrajinske pravoslavne Crkve Moskovske patrijaršije.

„Tijekom ovog dijaloga uvijek smo se jedni prema drugima odnosili s poštovanjem i uvažavanjem. U tom kontekstu, također se nadam da ću moći prenijeti zabrinutost zbog rata, teškog položaja ukrajinskog stanovništva i utjecaja vjerskih argumenata u ratu”, izjavio je biskup Feige.

„Ne smije biti otvorene ili neizravne podrške ili legitimiteta ruskog rata od strane vjerskih aktera. Nadam se da će vodstvo Ruske pravoslavne Crkve Moskovske patrijaršije zauzeti jasan stav protiv ruske vojne agresije u Ukrajini i uzeti u obzir brojne glasove vjernika, svećenika i biskupa u Ukrajini i Rusiji koji pozivaju na prestanak sukoba i rata te da će poštivati ukrajinski suverenitet i granice zemlje“, dodao je.

„U Ukrajini vjernici svih vjera i konfesija pate zbog rata, a ja vidim da je pastoralna odgovornost Moskovske patrijaršije da stane na njihovu stranu i zauzme se za njih“, ustvrdio je.

Proteklih dana radna skupina Ekumenske komisije „Kirchen des Ostens“ („Crkve Istoka“), kojom predsjeda biskup Feige, također se intenzivno bavila događajima u Ukrajini i mogućim posljedicama na odnos između Crkava. S obzirom na složene međukonfesionalne odnose između Ruske pravoslavne Crkve, ostalih pravoslavnih Crkvi diljem svijeta, Ukrajinske grkokatoličke Crkve i Katoličke Crkve, izrazili su zabrinutost glede dugotrajnog duhovnog i pastoralnog neslaganja između Crkvi i njihovih vjernika. „Ekumenska komisija Njemačke biskupske konferencije i njezina radna skupina ‚Crkve Istoka‘ radit će na izbjegavanju moguće ekumenske štete“, rekao je biskup Feige, prenosi Vatican News.