Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović na Dan bolesnika posjetio Opću bolnicu Dubrovnik

Dubrovnik (IKA)

Na blagdan Gospe Lurdske i 30. Svjetski dan bolesnika, 11. veljače, dubrovački biskup Roko Glasnović posjetio je Opću bolnicu Dubrovnik gdje je slavio misu u bolničkoj kapeli u koncelebraciji s bolničkim kapelanima don Miroslavom Karatovićem i don Jerkom Banom.

Kapelan Karatović je iskazao dobrodošlicu biskupu i zahvalio mu na dolasku u bolnicu kako bi na današnji dan zajednički molili za sve bolesne i one koje o njima brinu. Uz liječnike, medicinsko i administrativno osoblje bolnice, na misi su sudjelovali i članovi dubrovačke podružnice Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva i Hrvatskog katoličkog društva medicinskih sestara i tehničara.

Biskup Glasnović istaknuo je kako na Dan bolesnika molimo kako bi se u društvu osvijestila važnost posvećivanja pažnje bolesnicima i onima kojima o njima brinu. U Lurdu Marija poziva grešnike da se obrate, Crkvu potiče na molitvu i ljubav, osobito prema bolesnima i siromašnima. „Iskustvo bolesti čini da se osjećamo krhko, potrebni smo drugih te izaziva pitanje o smislu života na koje ne pronalazimo odmah odgovor,“ rekao je biskup Glasnović te poručio da se ne radi o okretanju sebi nego, naprotiv, o otvaranju većoj ljubavi, otvaranju Kristovoj ljubavi koji je u svojoj otkupiteljskoj patnji postao dionikom svih ljudskih patnji.

Osvrnuo se i na vrijeme pandemije koje nas uči gledati na bolest kao na globalnu pojavu, ne samo pojedinačnu i poziva nas na razmišljanje i o drugim vrstama patologija koje prijete čovječanstvu, a to su i fizičke i duhovne bolesti.

U propovijedi biskup Glasnović je upoznao liječnike, sestre, medicinsko osoblje i sve prisutne s ovogodišnjom Papinom porukom za Svjetski dan bolesnika koja nosi naslov »Budite milosrdni kao što je Otac vaš milosrdan« (Lk 6, 36) te poručio kako nas i Papa poziva da svoj pogled upravimo Bogu koji je bogat milosrđem, koji na svoju djecu gleda očinskom ljubavlju.

Biskup Glasnović tom prigodom posjetio je odjel palijative i susreo se s osobljem i ravnateljem bolnice dr. Marijom Bekićem.