Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović predvodio misu na Pepelnicu u dubrovačkoj katedrali

Dubrovnik (IKA)

Misu s obredom pepeljenja u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku na Čistu srijedu, 14. veljače, predslavio je dubrovački biskup Roko Glasnović u koncelebraciji s generalnim vikarom don Ivicom Pervanom i katedralnim župnikom don Marinom Lučićem te uz asistenciju đakona don Petra Markića i služenje više ministranata.

Potičući vjernike na post, molitvu i milostinju biskup je kazao kako ti vanjski znakovi upućuju na nevidljivu Božju stvarnost te naglasio važnost dubokog upoznavanja s otajstvom Isusa Krista i življenje tog otajstva. Poželio im je plodonosnu korizmu.

Razmišljajući u propovijedi o tome što je sve korizma dubrovački biskup je među ostalim kazao kako korizma počinje Pepelnicom i pepeljenjem koje, ako se pravilno razumije, može biti učinkovitije od riječi u prenošenju istine. Pepeo je plod goruće vatre i sadrži simbol pročišćenja. Povezujući ga s tijelom koje nakon smrti postaje pepeo i prah kršćani su svjesni kako je taj pepeo predodređen za uskrsnuće.

Biskup je također kazao kako je korizma blagoslovljeno vrijeme kako bismo ponovno vratili dosljednost uklanjajući iz naših života kompromise jer često radimo kompromise s onim što nije dobro. „Svatko od nas ima nešto za ispraviti“, podsjetio je biskup Glasnović te potaknuo okupljene da se trude biti bolji. „Korizma je vrijeme ponovnog otkrivanja vlastite istine i autentičnosti, čak i prije nego vrijeme pokore“, kazao je biskup naglasivši važnost otkrivanja istine „o našem ‘biti u Kristu’“ i slaganje ljestvice vrijednosti u životu.

Osvrćući se na misna čitanja istaknuo je misli o povratku čovjeka Bogu te naveo neke poticaje iz poruke pape Franje za korizmu koja nosi naslov „Bog nas vodi kroz pustinju do slobode“. Preporučio je vjernicima molitvu u ovoj Godini molitve.

Liturgijsko pjevanje s izborom korizmenih pjesama predvodio je Mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem Petre Potrebica i uz pratnju Marka Palčoka.