Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović predvodio misu za papu emeritusa Benedikta XVI.

Dubrovnik (IKA)

Misu zadušnicu za blagopokojnog papu emeritusa Benedikta XVI. dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u četvrtak 5. siječnja, istog dana kada je tijelo pape emeritusa pokopano u Vatikanu.

„Signore, Ti amo! Gospodine, volim te! To su bile posljednje riječi koje je izgovorio Benedikt XVI. rano ujutro na Silvestrovo“, rekao je biskup Glasnović te podsjetio na svoje riječi koje je izrekao tog istog dana navečer na zahvalnom misnom slavlju Stare godine o tom Božjem čovjeku sjajnog uma i poniznog srca.

„Dok molimo i služimo ovu misu za pokoj duše pape emeritusa neka nam on sam progovori“, istaknuo je. Naveo je zatim u propovijedi neke misli iz velike teološke pisane baštine koju je Crkvi i svijetu ostavio blagopokojni papa. Papa Benedikt je uvijek govorio o vjeri i Isusu, to mu je bilo najvažnije, rekao je biskup Glasnović te s vjernicima podijelio neke naglaske iz duhovne oporuke pape Benedikta, naglasivši njegove riječi: Stojte čvrsto u vjeri! Ne dajte se zbuniti.

Spomenuvši dolazak pape Benedikta u Hrvatsku 2011. na Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji dubrovački biskup je u propovijedi mise zadušnice ponovio papine tadašnje poruke obiteljima i mladima. Govorio je i o ostavci pape Benedikta, kao i o tome što znači kada je netko crkveni naučitelj.

Propovijed je završio riječima blagopokojnog pape o ljubavi. „Ljubav je velika stvar. Njome sve teške stvari postaju lagane. Ona podnosi tiho sve teške stvari. Ljubav teži prema visinama. Nju ne može zaustaviti nikoja zemaljska stvar. Ljubav se rađa od Boga i samo u Bogu može naći svoj mir. Ljubav, ona je ili jača od smrti ili uopće nije ljubav. Ako se u Kristu pokazala jačom od smrti, pokazala se zato što je bila ljubav za druge“, rekao je biskup Glasnović.

Na misi su koncelebrirali generalni vikar mons. Ivica Pervan, katedralni župnik don Marin Lučić te umirovljeni dubrovački svećenici kao i redovnici iz gradskih samostana. Mješoviti katedralni zbor predvodilo je liturgijsko pjevanje. Vjernicima koji su sudjelovali na misi podijeljene su sličice s likom pape Benedikta i prigodnim citatom.