Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović predvodio zahvalnu misu povodom 10. obljetnice SHKM-a u Dubrovniku

Dubrovnik (IKA)

Zahvalno euharistijsko slavlje u crkvi Domino u Dubrovniku u sklopu obilježavanja 10. obljetnice Susreta hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u Dubrovniku u ponedjeljak 29. travnja predslavio je dubrovački biskup Roko Glasnović.

Deset godina je prošlo od susreta, ušli smo ovdje, kako pjesma kaže, s hvalama da bismo zahvalili Gospodinu, rekao je na početku mise predvoditelj slavlja. Kroz razne izazove u proteklih deset godina napredovali smo u milosti i znanju, primijetio je biskup te izrekao zahvalnost organizatorima, svećenicima, volonterima, obiteljima koje su primile mlade, svima koji su na bilo koji način pomagali kao i svim mladima koji su sudjelovali na dubrovačkom SKHM-u prije deset godina.

U propovijedi je biskup govorio o životu sv. Katarine Sijenske, čiji se blagdan slavio, te napomenuo kako je ona crkvena naučiteljica i suzaštitnica Europe. Upoznao je mlade s pojmom crkvenih naučitelja te im spomenuo i ostale.

Sv. Katarina je utjecala na povratak pape iz Avignona u Rim. Bila je i mističarka. Tumačeći što su mističari biskup je kazao: „To je intimni, poseban odnos s Bogom kojeg mističari drugima ne mogu do kraja izreći. Što to ne mogu reći? Pa ne mogu do kraja ispričati koliko vole Boga, Isusa.“

Povezujući život sv. Katarine s čitanjima dana biskup Glasnović je rekao kako je sv. Katarina željela upoznati Oca i Isusa, da budu trajno prisutni u njezinom života. O tome govore i drugi sveci koji teže tom trajnom vječnom životu koji više nije podložan smrti. U zahvalnosti za sve primljeno ostvarujemo ovaj život darujući se, poručio je biskup mladima.

Naveo je i neke poticajne misli svetice poručujući mladima da budu ono što Bog želi s njima te im prenio neke poruke s posljednjeg putovanja pape Franje u Veneciju.

S biskupom je suslavio gruški župni vikar fr. Anto Gavranović, a asistirao je đakon don Petar Markić. Pjevanje je animirao zbor mladih župe sv. Mihajla. Misno slavlje slavilo se s kaležom koji je bio kupljen za SHKM u Dubrovniku prije deset godina.

Pročelnik Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije don Ivo Markić na kraju je zahvalio biskupu na predvođenju zahvalnog euharistijskog slavlja za deveti SHKM koji je 26. i 27. travnja 2014. godine održan u Dubrovniku i Dubrovačkoj biskupiji te za plodove koji su se osjetili kroz proteklih deset godina.

Susret u crkvi Domino je nastavljen pripremnom katehezom za dvanaesti SHKM u Gospiću koji će pod geslom “Raduj se za svoje mladosti” (usp. Prop 11,9) u subotu 4. svibnja održati u Gospiću i na kojem će sudjelovati i mladi iz Dubrovnika. Središnje euharistijsko slavlje susreta bit će u 17 sati i moći će se pratiti u izravnom prijenosu Hrvatske radiotelevizije i drugih medija.

Svečani program obilježavanja 10. godina od SHKM-a u Dubrovniku održan u petak 26. travnja u dvorani Ivana Pavla II. i na njemu su se sudionici prisjetili tog veličanstvenom susreta na kojem je sudjelovalo 35 tisuća mladih i trenutaka koje do danas pamte i nose u srcu.