Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Glasnović prevodio misu sa zazivom Duha Svetoga na svetkovinu Marije Bogorodice

Dubrovnik (IKA)

Dubrovački biskup Roko Glasnović predvodio je misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga na svetkovinu Svete Marije Bogorodice, u ponedjeljak 1. siječnja, na početku nove 2024. godine, u dubrovačkoj katedrali, izvijestio je Ured za medije Dubrovačke biskupije.

Na početku misnoga slavlja biskup je zazvao blagoslov Duha Svetoga u živote vjernika, na obitelji, grad i biskupiju, da po zagovoru Blažene Djevice Marije Kraljice Mira svi uđu u novu godinu s blagoslovom.

„Danas Crkva želi cijeli svijet gledati Božjim pogledom“, rekao je na početku propovijedi biskup. „To je pogled zaljubljenika u ljude koje je božićni anđeo nazvao ‚miljenicima njegovim‘ i zaželio im mir. Iako smo ovih dana suočeni sa strašnim svjetskim katastrofama i žrtvama koje nas podsjećaju kako je ova zemlja na kojoj živimo puna nedokučivih tajni i pitanja na koja nemamo nikakvih suvislih ljudskih odgovora, ipak ni danas ne možemo odustati od ove poruke Božje kojom želi poručiti da je on, Bog, izvor i uvir svega, kako je jedino u njemu moguće naći i zadobiti blagoslov“, rekao je mons. Glasnović.

Biskup je također govorio o Mariji koja je na saboru u Efezu 431. godine službeno nazvana „Theotokos“ – Bogorodica te dodao da Crkva poziva vjernike da Mariju promatraju kao majku.

Predstavljajući naglaske poruke pape Franje za 57. Svjetski dan mira koja govori o umjetnoj inteligenciji i miru, biskup je kazao, uz ostalo, da papa Franjo podsjeća da Sveto pismo svjedoči da je Bog dao ljudima svoga Duha kako bi ih resila „umješnost, sposobnost i razumijevanje u svim poslovima“. Biskup je prisutne potaknuo na okrenutost i otvorenost prema Bogu da bi se mogli bolje okrenuti jedni prema drugima i biti jedni za druge u novoj godini.

Suslavili su generalni vikar Dubrovačke biskupije Ivica Pervan i katedralni župnik Marin Lučić, posluživao je đakon Tomislav Sikavica s bogoslovom i ministrantima. Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedralni zbor. Na kraju mise je otpjevan zaziv Duhu Svetomu.