Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Gorski predvodio misu zadušnicu i sprovodne obrede za vlč. Vinka Kanižaja

Povigrad Podravski (IKA)

Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski je u Župi Rastanka svetih apostola u Novigradu Podravskom, u petak 5. studenog 2021., predslavio misu zadušnicu i sprovodne obrede za preminulog svećenika Zagrebačke nadbiskupije vlč. Vinka Kanižaja, objavio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Mons. Gorski u homiliji je prvo izrazio iskrenu kršćansku sućut bratu Andriji i cijeloj obitelji te vjernicima župe Novigrad Podravski koji su se došli oprostiti od vlč. Vinka Kanižaja. Potom je kazao: „Vinko umire uoči blagdana Svih svetih te iz vidljivog ovozemaljskog odlazi u nevidljivu nama nebesku Crkvu, u zajedništvo sa svetima. Blago pokojnima jer Crkva ovozemaljska kao zajednica ljudi sahranjuje svoje pokojne i moli za oproštenje njihovih grijeha. Tako i mi danas ovom svetom misnom žrtvom Kristovom tražimo oproštenje za brata pokojnog svećenika Vinka, koji je prikazao toliko misnih žrtvi, toliko sakramenata podijelio vjernima ovdje u domovini, ali i van nje gdje je djelovao. Danas mi molimo i prikazujemo ovu misnu žrtvu upravo za njega te se spominjemo i njegovih roditelja.“

„Smrt nije ni kazna ni nagrada, već je to korak koji nam je Bog priredio da bismo ušli u Njegovu nebesku slavu. Tako i subrat Vinko ulazi u tu nebesku Crkvu u zajedništvu s Kristom, jer služba svećenika ima smisla ako gledamo prema vječnosti uz navještenje evanđelja, dijeljenja sakramenata. Kroz svećenike Bog ostaje prisutan u otajstvu koje slave. Tako je to činio i vlč. Vinko koji je putovao svijetom te naviještao i slavio Boga. Evo ga ovdje u župi na rodnoj grudi, gdje je predslavio svoju mladu misu, vratio se da bi bio sahranjen sa svojim roditeljima. Zahvaljujemo na službi vlč. Vinka dragom Bogu jer ulazi danas u obitelj svetih, u nebesku domovinu, gdje će uživati u slavi Isusa Krista, svoga brata i nebeskog Oca kome je posvetio svoj život“, naglasio je biskup Gorski.

Misu su suslavili upravitelj Svećeničkog doma sv. Josipa mons. Jurjaj Jerneić, domaći župnik i dekan preč. Ljuban Škraba te vlč. Juraj Prelec, fra Josip Petonjić, vlč. Stjepan Penić i vlč. Miro Denac.

Na kraju mise mons. Jerneić prisjetio se životnog puta vlč. Vinka, koji je uvijek rado pjevao pjesmu „Podravino moja mila“. Naglasio je kako sada vidi i zna zašto mu je prirasla srcu – u njoj će naći svoj mir. „Djetinjstvo koje ga je u vihoru rata s obitelji vitlalo amo-tamo i skrasilo u Podravini, gdje je služio svoju mladu misu u ovoj mjesnoj crkvi. Bio je i prvi svećenik kojega Biskupska konferencija šalje u misije 1972. godine kako bi se brinuo za Hrvate u Australiji, a zatim i u Londonu u pastvi za pomorce gdje je služio 11 godina.“

„Po povratku 15 godina služi kao župnik najvećem broju svećenika po metru kvadratnog svoje župe u Župi sv. Marije na Dolcu. Bio je župnik nadbiskupu i biskupima te prebendarima i kanonicima, ali i svećenicima, redovnicima i bogoslovima. Zasigurno neće biti zaboravljen nikada jer je i po umirovljenju bio aktivan. U župi Špansko pomagao je punih šest godina do otvorenja Svećeničkog doma 2004. godine, kada se seli u dom. Koliko god mu je zdravlje dozvoljavalo, ispovijedao je u katedrali, služio mise te bio aktivan, sve dok nije završio nažalost u kolicima. U nedjelju 31. listopada 2021. dragi Gospodin poziva ga k sebi u 91. godini njegovog života i 65. godini svećeništva. Danas u svojoj Podravini naći će svoj mir“, rekao je mons. Jerneić.

Preč. dekan i mjesni župnik Ljuban Škraba oprostio se u ime župe i župljana župe Rastanka svetih apostola te zahvalio Bogu na daru svećeništva i života vlč. Vinka Kanižaj te izrazio kršćansku sućut obitelji.

Po završetku mise ovozemni ostaci pokojnog vlč. Vinka Kanižaj prevezeni su na mjesno groblje Sveta Klara, gdje su položeni u grob u kojem mu počivaju roditelji, kao je i želio – da ga sahrane u njegovoj Podravini.

Životopis vlč. Vinka Kanižaja

Vlč. Vinko Kanižaj, umirovljeni svećenik Zagrebačke nadbiskupije, preminuo je u nedjelju 31. listopada u KBC „Sestre milosrdnice“ u 91. godini života i 65. godini svećeništva.

Vlč. Vinko Kanižaj rođen je u Zagrebu 21. siječnja 1931. od roditelja Franje i Marije, r. Kožnjak. Nakon školovanja za svećenika je zaređen 6. siječnja 1957. godine.

U župni pastoral uključio se 1959. godine preuzimajući župe Stari Farkašić i Šišinec, gdje djeluje dvije godine. Od 1961. do 1963. godine upravlja župama Divuša i Gvozdansko, a potom godinu dana upravlja župom Svete Marije u Sisku.

Od 1964. do 1965. godine obavlja službu župnog vikara u Daruvaru, a zatim preuzima upravu župe Pušća kojom upravlja šest godina. Kratko 1972. godine upravlja župom Daruvar te iste godine odlazi u inozemnu pastvu za naše pomorce: najprije u Australiju, a zatim u London gdje ostaje 11 godina.

U Hrvatsku se vraća 1983. godine i preuzima župničku službu u župi Svete Marije na Dolcu. Tu ostaje 15 godina.

Umirovljen je 1998. godine, no nastavlja pomagati svećenicima u Španskom, gdje je stanovao do 2004. godine čekajući otvorenje novog Svećeničkog doma sv. Josipa na Kaptolu 7.

Na kraju oporuke napisao je 10. ožujka 2019. godine: „Molite za moju siromašnu dušu“.