Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Huzjak: Cilj susreta mladih je nada

Bjelovar (IKA)

Domaćin Susreta hrvatske katoličke mladeži koji se pod geslom „Gore srca“ održava u subotu 17. rujna u Bjelovaru, bjelovarsko-križevački biskup Vjekoslav Huzjak istaknuo je zajedništvo mladih oko oltara kao svjedočanstvo i ljepotu.

U razgovoru s novinarima prije središnjega misnoga slavlja na Gradskom nogometnom stadionu, mons. Huzjak između ostaloga je istaknuo kako se mladima nastoji poticajno izreći “ono što Krist od njih očekuje i želi”. To je uvijek nastojanje probuditi u mladima razmišljanje o sebi, svome životu u svjetlu Kristove riječi, njegova života i svega što je činio za nas. Kad razgovaram s mladima uvijek nastojim reći nešto poticajno u smislu izgradnje, pozitivnom smislu, u smislu nade, jer mlad čovjek otvoren je životu i gleda prema naprijed, istaknuo je biskup Huzjak.

Osvrnuvši se na geslo SHKM-a „Gore srca“, biskup je napomenuo da je to poklik iz euharistije i znači – dignimo srca Gospodinu, otvorimo srca Bogu. S druge strane „gorjeti“ – srca gore za Gospodina. Značenje je mnogostruko, ali u svakom slučaju pokazuje zauzetost i otvorenost mladih srdaca za Boga, Krista, kojemu smo došli i oko kojega smo se okupili, istaknuo je bjelovarsko-križevački biskup. Mlade nisu zaustavile izvanjske okolnosti, vrijeme, kiša već znaju pronaći što je njima lijepo i dobro. Vidi se da su se došli susresti, biti zajedno, upoznali su mlade na župama i sada došli biti ovdje svi zajedno okupljeni oko oltara, što je samo po sebi svjedočanstvo i ljepota, istaknuo je biskup Huzjak.

Govorio je i o pastoralu mladih te značenju susreta mladih, istaknuvši osobito pripremu za susret koja je, zbog pandemije, bila gotovo petogodišnja. Premda su okolnosti današnjice teške i složene, mladi su nada svega i to je cilj njihova susreta. Ove je godine manje mladih nego na prethodnim susretima zbog restrikcije pandemije korone – susret je jednodnevni, a ne dvodnevni i nisu mogli boraviti po obiteljima.

Osvrnuo se i na redovništvo koje je ove godine posebno istaknuto na sajmu zvanja – bilo dijecezanskih bilo redovničkih svećenika, bilo časnih sestara. Htjeli smo okupiti redovnike i redovnice kako bi se mladi susreli s njima možda na drugačiji način nego što to mogu u svojoj župi, rekao je biskup Huzjak.