Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Janjić predvodio misu o svetkovini sv. Leopolda u Osijeku

Osijek (IKA/TU)

U Svetištu i Župi sv. Leopolda Bogdana Mandića na Livani, svečano misno slavlje o svetkovini župnog zaštitnika, u četvrtak 12. svibnja 2022. predvodio je umirovljeni kotorski biskup Ilija Janjić, a propovijedao je mladomisnik – vikar Župe Uzvišenja Svetoga Križa u Osijeku vlč. Krešimir Iljazović.

Pozdravljajući prisutne štovatelje sv. Leopolda, mons. Janjić rekao je da je tijekom devet godina bio župnik u Herceg Novom, rodnoj župi sv. Leopolda u koju je i kao kotorski biskup često dolazio o njegovoj svetkovini. Izrazio je radost što po prvi put ima priliku slaviti misu u osječkom svetištu te susresti Krista kojemu sv. Leopold približava.

Slavlje sv. Leopolda poziva nas na otvorenost prema drugima

Vlč. Iljazović je u homiliji podsjetio na sv. Leopolda – apostola ispovjedaonice te je potaknuo prisutne na ispit savjesti o tome kako pristupaju ispovijedi te kako pristupaju braći i sestrama koji su oko njih i koji žele osjetiti Božju brigu i Božju ljubav.

„Slavlje sv. Leopolda poziva nas na otvorenost prema drugima, na raširene ruke i otvoreno srce. Da ljubav koju osjetimo iz susreta u ispovijedi i euharistiji i mi sami drugima pokažemo. A iz toga ide i naše poslanje – biti tu za drugoga. Kršćanin je osoba koja ide ususret bližnjemu koji pati, kojemu je teško. Svi mi imamo nekoga tko pati, bližnjega, prijatelja i on je naše poslanje. Svi imamo neko poslanje u ovome svijetu. Svi imamo nekoga kome smo poslani. Onaj koji je pred nama, s kojim se susrećemo, on je naša misija, naše poslanje. Njemu treba pokazati Božju ljubav.“

Podsjećajući kako je sv. Leopold htio ići u daleke krajeve, u misije te kako je Božja volja ipak bila drugačija, propovjednik je rekao da je svetac „prihvatio Božju volju – čitav život je bio misionar u ispovjedaonici, maloj skučenoj sobici. Otvaranje Božjoj ljubavi nas čini takvima da u bilo kojem prostoru, na bilo kojem mjestu možemo donositi Božju ljubav. Bez obzira na to koliko moj prostor djelovanja bio ograničen, bez obzira na moje mane i slabosti – ništa neće spriječiti ljubav Božju da prođe do drugoga.“

„Nemojmo ograničiti Božju ljubav. Idemo otvorenog srca pronositi Božju ljubav koju sami osjetimo drugima jer to je naše poslanje, to je mjesto gdje nas Bog želi. Tu gdje jesam, u svojoj obitelji, kući, župnoj zajednici, Crkvi, na poslu – biti poslanik Božje ljubavi – nije jednostavno, ali u skladu s Božjom voljom. Poslušni Božjoj volji i osjećajući njegovu blizinu idemo u svijet širiti Božju ljubav“, pozvao je na kraju vlč. Iljazović.

„Svećenika majko svojoj Crkvi daj, koji će nas majko voditi u raj“

Uslijedilo je Vjerovanje te Sveopća molitva koju je mons. Janjić dopunio potičući prisutne da mole za završetak rata u Ukrajini te za nova svećenička i redovnička zvanja. „Budući da se nalazimo iza Nedjelje Dobroga Pastira u ovu molitvu vjernika uključimo i sva duhovna zvanja, bilo svećenička ili redovnička – svećenike koji će rado služiti Crkvi, ali i za dobre majke koje će moliti da im sin bude svećenik. Tim ćemo se majkama okrenuti na neobičan način“, rekao je biskup i zapjevao: „Svećenika majko svojoj Crkvi daj, koji će nas majko voditi u raj“, što je vjerni puk pjesmom i podržao.

Na kraju slavlja, domaći župnik Tomislav Benaković zahvalio je prisutnim vjernicima i svećenicima te rekao: „Leopolde, dobri oče, molbe naše počuj glas, tko se tebi žarko moli ozdravljaš mu brojne boli. I mi smo danas došli zahvaliti i preporučiti se. Znamo da je Gospodin Bog uvijek zanimljivi i kada se najmanje nadamo – Bog nas razveseli. Koliko god da je tamno, koliko god da je teško – on nam pošalje jedno malo zrno zlata. To je jedna od najljepših rečenica sv. Leopolda – da nitko nije toliko blatan da u njemu ne može biti jedno malo zrno zlata. Zrno zlata je naša vjera i naš Gospodin Bog.“ Pozdravio je prisutne hodočasnike iz Širokog Polja, Vuke, osječke konkatedrale, Donjeg Miholjca – rekavši kako su svi oni došli jer je malena slika sv. Leopolda svugdje prisutna.

Župnik Benaković zahvalu je uputio i predvoditelju misnoga slavlja – mons. Janjiću, rekavši da ga je kao mali slušao dok je pjevao istu pjesmu koju je zapjevao u molitvi vjernika za svećenička zvanja te se pjesma očito „primila“ jer je postao svećenik, a zahvalio je i propovjedniku Iljazoviću.

Podsjećajući da je Svetište sv. Leopolda u Livani proglasio biskup Ćiril Kos te da je prije tri godine sv. Leopold proglašen zaštitnikom onkoloških bolesnika, župnik je za sve prisutne priredio preklopnice s devetnicom koje su mogli uzeti na izlazu.

„Svakoga četvrtka u 18:30 mi molimo za vas. Svaki četvrtak je Leopoldov četvrtak. Pa ako ne stignete doći ovdje, vi u svojoj kući izmolite molitvu – a dragi Bog će naći mjesta da dođe do zrna zlata koje je zakopao na dan vašega krštenja“, pozvao je župnik Benkaović.

Mons. Janjić misu je zaključio preporučujući u molitve i Kotorsku biskupiju punu prirodnih, kulturnih i ljepota svetosti. „I prirodne, i kulturne, i ljepote svetosti vode nas k Apsolutnoj Ljepoti. Kada se kaže Apsolutna Ljepota to znači nema bolje i nema ljepše ljepote. A sad On dolazi k meni pa kaže – Hvala ti što si došao do spoznaje da sam Ja lijep, a Ja tebe pitam da li ti stvaraš ljepotu svoje duše? Eto i nas pita Onaj odozgor stvaramo li ljepotu svoje duše? To neka bude moja kratka poruka štovateljima sv. Leopolda.“

Misu su suslavili bivši župnik, dekan Osječkog zapadnog dekanata Ivica Rebić, župnik u Trnavi Ivan Stipić te kancelar Đakovačko-osječke nadbiskupije Drago Marković.

Liturgijsko pjevanje predvodio je župni zbor pod vodstvom s. Franciske Gjonaj, redovnice Družbe Marijinih sestara Čudotvorne medaljice, a prisutno je bilo još nekoliko sestara jer je njihov samostan i provincijska kuća na prostoru Župe sv. Leopolda.

Nakon mise štovatelji sv. Leopolda tražili su njegov zagovor pred relikvijarom s njegovim zemnim ostacima.