Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica primio voditelja OESS-ovog Ureda u Banjoj Luci Jurija Rousa

Banja Luke (IKA/TABB)

Banjolučki biskup Franjo Komarica primio je u četvrtak 24. studenog 2022 voditelja Ureda u Banjoj Luci Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Bosni Hercegovini Jurija Rousa.

U duljem informativnom razgovoru bilo je riječi o aktualnoj političkoj i društvenoj situaciji unutar država Europske unije, kao i država „zapadnog Balkana“, koje bi trebale – a neke već i jesu – biti kandidati za ulazak u EU.

Biskup Komarica saslušao je tumačenja visokog dužnosnika porijeklom iz Češke, a onda mu je iznio niz svojih zapažanja i iskustava iz svojih brojnih susreta s europskim i američkim političarima i diplomatskim predstavnicima.

Biskup je imao brojne primjedbe i kritike na ponašanje prema stanovništvu BiH mnogih međunarodnih predstavnika tijekom proteklih 27 poratnih godina. Svomu sugovorniku pojasnio je da je sadašnja društveno-politička situacija u međunarodno priznatoj državi BiH izvan cjelokupnog reda i ponašanja poglavito međunarodnih dužnosnika osobito iz vodećih zemalja. Ponovio je svoje tvrdnje izrečene u Bruxellesu, Strasbourgu i Washingtonu da je BiH svojevrsni ispit za vjerodostojnost njihove međunarodne politike. „Neće uspjeti EU ako ne uspije BiH“, ponovio je mons. Komarica.

Veleposlanik Rous složio se s biskupovim tvrdnjama iznoseći svoja iskustva iz vlastite zemlje.

Zanimajući se posebno za poštivanje zagarantiranih ljudskih prava i sloboda u tom dijelu BiH, čuo je od biskupa niz konkretnih dramatičnih i konstantnih kršenja i nepoštivanja nekih od temeljnih ljudskih prava, osobito kad je u pitanju domaća katolička populacija iz koje su se brojni njezini obespravljeni članovi godinama obraćali biskupu, jer nisu imali nikoga drugoga tko bi ih saslušao i za njih se odlučno zauzimao.

Biskup je svoje sugovornike upoznao i s trajnim naporima i konkretnim projektima predstavnika Banjolučke biskupije oko izgradnje pomirenja, pravednog mira i zajedničkog života svih stanovnika banjolučke regije i dijela BiH koji obuhvaća Banjolučka biskupija, što je uglavnom dobro poznato domaćoj javnosti.

Izložio im je i najnoviji projekt Banjolučke biskupije: Europski centar za mir i suradnju u Kući susreta „Marija Zvijezda“ u bivšoj istoimenoj, velezaslužnoj trapističkoj opatiji. Spomenuo je da su katolički redovnici iz 16 zemalja davno prije Europske unije donijeli i učvrstili u banjolučkom kraju najbolje od europske civilizacije i kulture. Ta europska dragocjena baština zadužuje današnje promicatelje europskih kršćanskih vrijednosti da ju spase i predaju mladim naraštajima.

Pojasnio je da je u protekla dva tjedna u dva navrata boravio u Europi i razgovarao s brojnim europskim političarima i drugih dužnosnika, među kojima su bili i diplomati Češke Republike. Svi su se zanimali za biskupove projekte koje sa svojim suradnicima nastoji provoditi u korist sloge, pomirenja, pravednog mira i zajedničkog života u tom dijelu kontinenta.

Svojim gostima biskup je uručio i pisane materijale o prošlosti slavne opatije Marija Zvijezda i dosadašnjem stanju i djelovanju Europskog centra u vrlo skromnim „ostatcima ostataka“ nekoć dragocjenoga žarišta civilizacijskog i kulturnog života Banje Luke i okoline.