Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica na Tijelovo predslavio misu u Novoj Topoli o 30. godišnjici ubojstva vlč. Ratka Grgića

Nova Topola (IKA/TABB)

Banjolučki biskup Franjo Komarica predslavio je na svetkovinu Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo, u četvrtak 16. lipnja 2022., misu u župnoj crkvi svetog Josipa u Novoj Topoli u povodu liturgijskog obilježavanja 30. godišnjice otmice iz župne kuće i ubojstva vlč. Ratka Grgića.

Biskup Komarica je nazočnim vjernicima i redovnicama Družbe klanjateljica Krvi Kristove iz tamošnjeg drevnog samostana najprije govorio o sadržaju svetkovine Tijelova.

U drugom dijelu obraćanja banjolučki biskup osvrnuo se na 30. godišnjicu ubojstva vlč. Grgića. „Danas, kada slavimo usrećujuću i za cijeli svijet spasonosnu ljubav Božju, očitovanu u svetoj euharistiji, mi se u ovoj župnoj zajednici i u cijeloj našoj biskupijskoj zajednici sjećamo u molitvi, Bogu, Stvoritelju i Gospodaru svakog ljudskog života, i jednog od naše vjerne braće u kršćanskoj vjeri i u istom crkvenom poslanju, svećenika Ratka Grgića, moga suradnika, župnika ove župe s početka dramatičnih ratnih godina. Prije punih 30 godina, na današnji dan on je, vjeran svome poslanju u Crkvi naše biskupije – ni kriv ni dužan – kako su mi posvjedočili predstavnici tadašnjih civilnih i vojnih vlasti – nasilno odveden iz svoje župne kuće i brutalno likvidiran“, podsjetio je.

„Ni do danas njegove ubojice i oni, koji dobro znaju za njihovo zlodjelo, ne žele nam vratiti njegove posmrtne ostatke da ih vjernički sahranimo u grobnicu, zajedno s drugim ubijenim i preminulim svećenicima – unatoč presudi Međunarodnog suda i brojnim mojim apelima i potraživanjima“, istaknuo je mons. Komarica.

Dodao je da je župnik Ratko „bio prvi od sedmorice naših svećenika i jedne redovnice, koji su, kao i on, u posljednjem ratu i poraću! – svoju vjernost Kristu i njegovoj Crkvi, tj. Kristovim vjernicima, kojima su nesebično služili, posvjedočili najvišim i najdragocjenijim svjedočanstvom – svojom vlastitom krvlju“.

Po završetku mise biskup je pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio pobožnost svetkovine Tijelova.

Nakon mise, svi su se misari okupili ispred spomen-ploče na obnovljenoj župnoj kući, u ratu spaljenoj, gdje je biskup Komarica predvodio molitve za ubijenog župnika Ratka Grgića, za čije se zemne ostatke još uvijek ne zna gdje se nalaze.