Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Komarica u Ulmu primio povelju o donaciji knjigâ Europskom centru za mir i suradnju u Banjoj Luci

Ulm (IKA/KTA)

Banjolučki biskup Franjo Komarica je koncem lipnja i početkom srpnja 2022. boravio u njemačkim biskupijama Rottenburg-Stuttgart i Augsburg te tom prilikom u Ulmu primio povelju o donaciji knjigâ Europskom centru za mir i suradnju u Banjoj Luci, prenosi Katolička tiskovna agencija.

Mons. Komarica je u Njemačkoj predslavio mise i imao brojne susrete tijekom kojih je govorio o stanju u Banjolučkoj biskupiji i u Bosni i Hercegovini, a posebno o Europskom centru za mir i suradnju „Marija Zvijezda“ u predgrađu Banje Luke. Novinar Pavel Jareb objavio na mrežnoj stranici biskupije Rottenburg-Stuttgart vijest o vrijednoj donaciji knjiga Europskom centru za mir i suradnju u Banjoj Luci. Vijest pod naslovom „Donacija knjiga znak europske suradnje“ prenosimo u cijelosti:

U okviru 12. Međunarodnih dunavskih svečanosti gradonačelnik Gunter Czisch (desno) primio je banjalučkog biskupa Franju Komaricu u gradskoj vijećnici Ulma. Povod je bio svečana donacija knjigâ umirovljenog župnika dr. Franza Xavera Schmida samostanu Europskog centra za mir i suradnju Marija Zvijezda u Banjoj Luci. Preko bivšeg opata Dominikusa Aßfalga (na slici), koji je došao iz Grundsheima, postoje zanimljive povijesne veze između podunavskih regija.

Dunavske svečanosti su proslava europske ideje. Vrijedna donacija knjigâ Europskom centru Marija Zvijezda u Banjoj Luci ističe tu ideju.

Ceremonija za pozvane goste u Gradskoj vijećnici Ulma bila je samo mali dio bogatog programa 12. Međunarodnih dunavskih svečanosti, a ipak simbolizira suradnju koju su zemlje duž Dunava njegovale u prošlosti i sadašnjosti. Važno je njegovati simbole i pronalaziti nove simbole, rekao je gradonačelnik Czisch. Donacija knjigâ umirovljenog župnika dr. Franza Xavera Schmida, „toga blaga koje odlazi na put“, simbol je poruke Dunavskih svečanosti. „Tko sklapa prijateljstva, tko se susreće i upoznaje, tko traži razgovor taj ima priliku izbjeći sukobe“, smatra Czisch.

Tijekom gotovo 60 godina svećeništva, knjižnica Franza Xavera Schmida iz Munderkingena narasla je na oko 10 tisuća knjiga, uključujući vrijedna faksimilska izdanja, srednjovjekovne rukopise poput evanđelistara, ilustriranih psaltira i časoslova. Bibliofilski teolog, ljubitelj i poznavatelj umjetnosti s neumornim istraživačkim nastojanjem, koji je i sam objavio cijeli niz knjiga i brošura o temama iz povijesti Crkve i umjetnosti, trenutno i sam osjeća, između ostalog, usku povezanost Gornje Švapske i trapističke opatije Marije Zvijezde u Banjoj Luci (na sjeveru Bosne i Hercegovine) tijekom 50 godina između 1890. i 1940. godine. Ova opatija, koja je u međuvremenu prestala postojati, nekoć je bila jedna od najvećih trapističkih podružnica. Svoj procvat doživjela je pod dvojicom opata porijeklom iz Grundsheima i Biberacha na Rißu. Schmidov djed Ivo Schmid također je potjecao iz male zajednice Grundsheim, koja se nalazi na južnom kraju okruga Alb-Dunav i pripada općini Munderkingen – vjerojatno je poznavao kasnijeg opata Dominikusa Aßfalga, koji je 1877. otišao u Bosnu kao 30-godišnjak. Došlo je još nekoliko redovnika iz zajednica: Bussen, Unterstadion, Altheim i Emerkingen, iz Biberacha i Ulma. U to vrijeme, Marija Zvijezda bila je europski samostan par excellence s ocima i braćom koji su potjecali iz ukupno 16 europskih zemalja.

Vjera spaja – jučer i danas

Ove uzbudljive povijesne činjenice i paneuropska vizija banjolučkog biskupa Franje Komarice, na čiju je inicijativu 2020. godine osnovan Europski centar za mir i suradnju u samostanu Marija Zvijezda, naveli su župnika Schmida da donira svoje knjige ovom Centru. U ime župnika Schmida, koji ovaj tjedan slavi 85. rođendan, a zbog zdravstvenih razloga nije mogao doći u Ulm, njegov brat Bruno Schmid, đakon i bivši gradonačelnik Munderkingena (dolje desno), iznio je prikaz vrijedne zbirke koja uključuje i sakralna djela, ikone i slike. „Ova je ‚zaklada‘ nastala iz solidarnosti s redovnicima trapistima, posebno iz okolice Munderkingena, i mojim djedom Ivom Schmidom, koji je, kao i opat Dominikus Aßfalg (1894. – 1920.), potjecao iz Grundsheima“, piše u dokumentu zaklade koji je pročitao Bruno Schmid.

„Vjera spaja jučer i danas: Gornja Švapska i trapistički samostan Marija Zvijezda u Banjoj Luci“, glasilo je geslo male svečanosti u gradskoj vijećnici. Biskup Komarica rekao je da je Europski centar za mir i suradnju Marija Zvijezda zaslužan za uspješno razumijevanje među etničkim skupinama i revitalizaciju europske ideje. Biskup je pri tom imao posebno u vidu ponude i projekte za mlade. Projekte podupire Kuratorijum (Upravni odbor) sastavljen od 22 člana iz sedam europskih zemalja iz svijeta politike, crkve, gospodarstva, znanosti i civilnog društva. Centar također podupiru Vlada Republike Hrvatske i pogranična hrvatska županija Slavonski Brod, čiji je župan Danijel Marušić također došao u Ulm, katolička humanitarna organizacija za Istočnu Europu Renovabis i Paneuropska unija.

U molitvenom centru Marienfried kod Ulma u prosincu 2021. utemeljena je Udruga „Krug prijateljâ Marija Zvijezda – Europski centar“ (Freundeskreis Mariastern – Europazentrum e.V.). Imajući u vidu povijest Trapističke opatije, ali i bolnu povijest Bosne i Hercegovine, ova Udruga je dala sebi zadatak „staviti mirnu i ujedinjenu Europu u središte ljudskog gledanja“.