Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić blagoslovio privremeni bogoslužni prostor župe Odra

Odra (IKA)

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je u nedjelju 10. listopada svečano misno slavlje u privremenom bogoslužnom prostoru župe Odra tijekom kojeg je taj novi prostor i blagoslovio, a nakon što je župna zajednica u potresu ostala bez župne crkve. 

U koncelebraciji bili su domaći župnik Saša Jozić te vlč. Ivan i Josip Vragović čije su župe Bedenica i  Breznički Hum pomogle nakon potresa župi Odra. 

U homiliji biskup Košić podsjetio je na aktualnu Godinu Božje Riječi u biskupiji, dodavši kako je ona uvijek živa i djelotvorna. „Čuli smo u drugom čitanju iz Poslanice Hebrejima da nas Božja Riječ proniče te dijeli kosti i moždinu. Što to znači? To znači da Bog poznaje svakog čovjeka i njegovu nutrinu, dobra i loša djela i to odjeljuje, jer je njemu sve poznato: …golo i razgoljeno očima Onoga komu nam je dati račun. Evo, to je Bog. Bog u svojoj riječi. Riječ se Božja utjelovila, a to je Sin Božji, naš Spasitelj. On je s nama da nas ispita, da progovori srcu i da bude onaj koji nam pokazuje pravi put. A koji je to pravi put čuli smo u prvom čitanju iz Knjige Mudrosti. Ono govori kako je mudrost poželjna, vrijedna, dragocjenija od zlata i srebra i kad je upoznao mudrost, kaže pisac, sve je ostavio samo da bi nju stekao.  Zapravo je ta mudrost simbol Isusa Krista. On je ta Mudrost i Riječ Božja koja je došla među nas ljude, a da bi i nas poučio mudrosti života. Sveti Pavao je zanimljivo rekao da ono što je ovom svijetu ludost, to je u Božjim očima mudrost. Bog je sam postao čovjekom da bi pošao na drvo križa i tko njega slijedi to izgleda kao ludost, a mudrost ovog svijeta je stjecanje imanja i časti i slave, ali to sve prolazi, a ono vječno jedino ostaje. Zato je važno da upoznamo u Kristu pravu mudrost života“, poručio je biskup. 

Podsjetio je i kako je sam Krist u nekoliko prispodoba govorio o mudrosti. „Znamo svi priču o ludim i mudrim djevicama te kako mudre imaju svjetiljke i ulje, a lude samo svjetiljke bez ulja. Tako i mi imamo svoj život i tijelo, ali ako nemamo dobru dušu i Duha Svetoga u sebi onda smo prazni i siromašni kao te glinene posude bez ulja. Kada je govorio o graditeljima, Isus je tada rekao da mudar čovjek gradi kuću na čvrstom temelju, a lud na pijesku bez temelja… Molimo zato da upravo Krist bude takvih dvorana na području biskupije. 

Nakon popričesne molitve biskup je i blagoslovio novopostavljene kipove Srca Isusova, Srca Marijina, sv. Antuna Pustinjaka i sv. Antuna Padovanskog, a na kraju sve okupljene i biskupa pozdravio je i župnik Jozić, zahvalivši mu na svemu što on osobno i biskupija čini za tu župnu zajednicu stradalu u potresu. Župnik je i zahvalio svim donatorima koji su pomogli da se prostor dodatno uredi kako bi bio što ugodniji za sve one koji će ga svakodnevno koristiti.