Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Košić na svetkovinu Uzašašća u Stenjevcu

Zagreb (IKA/TU)

Sisački biskup Vlado Košić je na svetkovinu Uzašašća Gospodinova, ujedno obljetnicu posvete župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije, u četvrtak 9. svibnja 2024., predslavio euharistiju u Župi sv. Nikole u zagrebačkom Stenjevcu.

U homiliji je mons. Košić govorio o značenju posvećivanja crkve. Poželio je da župna crkva u Stenjevcu bude „simbol, znak prisutnosti Božje među ljudima, pozivatelj na molitvu i mjesto susreta s Bogom, osobito u svetim sakramentima, među kojima je najuzvišenija Euharistija“. Objasnio je da je zidana Crkva mjesto molitve – „mjesto gdje čovjek može u srcu i u zajednici onih koji vjeruju lakše iskusiti Boga među nama, Boga koji nas ljubi, onog koji je tu za nas“.

Biskup je potaknuo vjernike na čašćenje svetaca, osobito sv. Nikole kao zaštitnika župe, jer pokazuju da se Bog može i želi proslaviti u vjernicima i po njima, kao što je učinio u njihovim životima. „Sveti Nikola životom poziva na darežljivost prema potrebitima, na dobročinstvo prema svima, a posebno prema najmanjima, prema djeci“, naglasio je.

Tumačeći Uzašašće, istaknuo je da ta svetkovina u pamet doziva tajnu Kristove blizine među ljudima. „Krist je uzašao na nebo, ali je ostao i s nama na zemlji. Njegova nazočnost više nije vidljiva zemaljskim očima, ali je stvarna i ne prestaje. On hoda s nama našom zemljom, na našim putovima, jačajući našu vjeru i nadu, dajući nam svoju ljubav koju svijet ne može dati. On nas neprestano hrani sobom te nam daje polet i snagu kada nam se čini da više ne možemo i ne znamo“, pojasnio je.

Ističući događaj uzašašća, rekao je da Gospodin traži od svojih učenika, tako i od današnjih vjernika, trud i zalaganje te ne dopušta da ostanu statični, nepomični i zagledani u nebo. „I mi nekad samo gledamo u nebo, kao da očekujemo sve od Boga. To je dobro jer bez njega stvarno ne možemo učiniti ništa. Ipak, Bog želi naše sudjelovanje i trud, našu suradnju bez koje nas ne može spasiti“, zaključio je mons. Košić.

Pozvao je okupljene da se spremno odazovu misijskom pozivu i poslanju Crkve koje potiče na naviještanje Krista bez straha od neuspjeha. Potaknuo ih je da budu svjesni da su hramovi Duha Svetoga; da su praćeni zagovorom sv. Nikole koji ih može zaštiti u olujama života i učiniti darežljivima za svu braću i sestre, osobito one koji Krista još ne poznaju.

Misu su suslavili župni upravitelj vlč. Kristijan Tušek, dekan Kustošijskog dekanata i župnik Župe sv. Nikole Tavelića preč. Ljubomir Vuković, prvi župnik župe Stenjevec 2 vlč. Vlado Razum te suradnik u župi o. Ivan Grinišin.

Župnu crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu posvetio je umirovljeni zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić 9. svibnja 2007. godine. Tom prilikom su u glavni oltar ugrađene moći bl. Alojzija Stepinca, a župa je od barskog nadbiskupa na dar dobila i manu – ulje iz kosti sv. Nikole, koje je u relikvijaru izloženo na javno čašćenje uz kip sveca zaštitnika. Istoga dana slavi se blagdan Prijenosa moći sv. Nikole čije je tijelo na taj datum 1087. svečano preneseno iz Mire u Bari.