Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak proslavio 51. obljetnicu svoje mlade mise

Varaždin (IKA)

Umirovljeni varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak predslavio je u varaždinskoj katedrali Blažene Djevice Marije, na blagdan svetog Andrije apostola, u ponedjeljak 30. studenoga., euharistiju kojom je zahvalio na 51. obljetnici svoje mlade mise koju je proslavio na isti blagdan 1969. u Krašiću.

Uz najbliže suradnike iz Biskupskog ordinarijata i središnjih biskupijskih ustanova, u zajedništvu s mons. Mrzljakom bio je i njegov nasljednik, sadašnji varaždinski biskup mons. Bože Radoš koji je u uvodu u slavlje kazao da spomen na svećeničko ređenje i mladu misu budi u svećeniku radost i zahvalu Bogu što ih je poput svetog Andrije pozvao i učinio ribarima ljudi.

Dok vam čestitamo, želimo zahvaljivati Bogu i dijeliti radost; što Vas je Bog izabrao te pratio kroz ove godine i ispunjavao mirom i radošću koja, kako kaže sveta Majka Terezija, je uvijek naša najjasnija propovijed i navještaj Evanđelja, poručio je biskup Radoš.

Zahvalio je u ime svih koji su Božju dobrotu osjetili po rukama biskupa Mrzljaka, zatim u ime svećenika koji su po njegovim rukama pomazani za sveti red, u ime krizmanika koje je vodio u društvo odraslih vjernika, te u ime onih kojima je kao dobar domaćin bio vjerni poslužitelj Božjih dobara.

„Nešto od tih tragova dobrote su zapisani i u knjizi Vama u čast, ali sve je zapisano u knjizi živoga Boga u koju i večeras i mi želimo upisati svoje zahvale i molbe da Bog po Vašim rukama samoga sebe nama daje“, poručio je svome prethodniku biskup Radoš.

Biskup Mrzljak je u propovijedi govorio o početku nove liturgijske godine koja je započela 1. nedjeljom došašća. Dodao je da je Crkva uvijek jedna novost. Podsjetio je pritom na Drugi vatikanski sabor koji je donio tada nove odredbe o liturgiji i misi.

„Crkva je htjela da liturgija bude neprestano prepoznata kao nešto što sada živi među ljudima i donosi novost koju je Isus donio. A da bi se donijela ta novost potrebni su oni koji će prenijeti sve ono što je Isus dao učenicima. Čuli smo u Evanđelju kako je Isus pozvao Andriju i Petra te se pitamo koji su to bili Isusovi kriteriji kojim se vodio kada je pozivao apostole, ali i kada poziva one nakon njih u dvije tisuće godina Crkve. Petar i Andrija nisu bili pismoznanci, bili su obični ribari, najobičniji ljudi svoga vremena. No, Isus je vidio u dubinu njihove duše. Apostoli nisu imali naobrazbu, ali su pošli u Isusovu školu, učili su kako treba biti navjestitelj Njegove riječi i biti onaj koji će svjedočiti u svakom vremenu.“

„Isusov poziv je tajna, jedan misterij. Čovjek ne zna kako on dođe, ali kao što su to učinili učenici: važna je spremnost da se ide za Isusom u posebnoj službi naviještanja Evanđelja. Zato kada god se spominjemo crkvene prošlosti, svjesni smo da nas ona može nadahnjivati da se i dalje odazivamo. Jer odaziv Isusu nije samo jednom u životu, on je neprestan i trebamo ga živjeti iz dana u dan uz riječi ‚Evo me!‘“, poručio je biskup Mrzljak.

Na kraju mise, generalni vikar Varaždinske biskupije mons. Antun Perčić uručio je biskupu Mrzljaku knjigu „Činiti dobro“, Zbornik u čast mons. Josipu Mrzljaku u povodu 75. obljetnice života, 50. obljetnice svećeništva i 20. obljetnice biskupstva. Knjiga sadrži 33 priloga različitih autora koji su na različite načine povezani s biskupom Mrzljakom i Varaždinskom biskupijom, a između ostalih, priloge su napisali biskup Ratko Perić i biskup Vlado Košić, dok je biskup Bože Radoš napisao Predgovor.

Knjiga ima i dvije recenzije sadržaja koje su sastavili biskup Tomo Vukšić i prof. dr.sc. Jerko Valković, a sve je uredio i objedinio glavni urednik dr.sc. Krunoslav Novak. Mons. Perčić je kazao da se Zbornikom želi zahvaliti biskupu Josipu za njegov trag dobrote koji je ostavio na različitim mjestima djelovanja u kojima ga je Božja providnost postavila, a posebno kao pastir Varaždinske biskupije.

„Nadam se da će ovaj zbornik ispuniti očekivanja čitatelja koji žele upoznati život našeg biskupa Josipa i njegovo zauzeto djelovanje kao prezbitera i biskupa u životu naše Crkve. Dragi biskupe, neka Vas dragi Bog poživi da još dugo možete činiti dobro“, poručio je mons. Perčić biskupu Mrzljaku.

Biskup Mrzljak zahvalio je na knjizi, na riječima odgovornog urednika mons. Perčića, zatim glavnom uredniku dr. sc. Krunoslavu Novaku koji nije mogao biti na slavlju, biskupu Boži Radošu koji je napisao uvodnik zbornika, ali i svima ostalima koji su sudjelovali u izradi.

Knjiga je istovremeno objavljena u tiskanom i elektroničkom izdanju. Tiskano izdanje otisnuto je u 800 primjeraka, a elektroničko izdanje dostupno je na poveznici Činiti dobro.