Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Mrzljak slavio misu povodom Dana oslobođenja Varaždina i Dana hrvatskih branitelja Varaždinske županije

Varaždin (IKA)

U povodu Dana oslobođenja grada Varaždina i Dana hrvatskih branitelja Varaždinske županije u petak, 22. rujna 2023., misu u varaždinskoj katedrali slavio je umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Uvodeći u misno slavlje biskup Mrzljak istaknuo je da je misa susret Crkve – one koja putuje i ona koja je u nebu ili možda u čistilištu. „Danas želimo moliti za naše pokojne branitelje koji su dali živote za našu slobodu. Želimo biti povezani s njima kao Crkva. Zahvaljujemo i za dar slobode grada Varaždina i domovine Hrvatske. Želimo moliti i za sve nas da budemo časni dionici ove Domovine koju želimo izgraditi na temeljima kršćanstva: dobrote, ljubavi, poštenja, istine… Svjesni smo da to ne možemo sami, potrebna nam je Božja pomoć i zato se okupljamo na ovu euharistiju“, poručio je mons. Mrzljak.

U homiliji je istaknuo da spominjući se mnogih žrtava u Domovinskom ratu, kao i žrtava koje ljudi čine jedni za druge, „prepoznajmo ono što smo naučili od Onoga koji je bio za nas na križu, koji je dao život za nas. To se duboko utisnulo u našu kršćansku bit i u naš narod.“

„Kad su se naši branitelji hrabro borili s krunicom oko vrata, vjerujem da su se u sebi, u dubini svoga bića, podsjetili na 14 stoljeća pripadanja kršćanskom narodu, koji su učili da se ponekad valja nečega odreći da bi se nekome moglo učinit neko dobro“, kazao je biskup.

Naglasio je kako je je život najdragocjeniji dar. „Za njega se borimo i zato još više možemo vrednovati što su mnogi dali svoje živote za nešto što je dobro, lijepo i plemenito“, istaknuo je mons. Mrzljak.

Misi su nazočili predstavnici civilnih vlasti, branitelji, članovi obitelji poginulih branitelja te udruge proizišle iz Domovinskog rata.