Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Palić predvodio misu posljednje večeri 34. Festivala mladih u Međugorju

Međugorje (IKA)

Posljednje večeri 34. Festivala mladih u Međugorju, na spomendan sv. Marte, Marije i Lazara, 29. srpnja 2023. svetu misu predslavio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, izvijestila je Radiopostaja Mir Međugorje na svojoj mrežnoj stranici, a prenio KTA.

Na dolasku u Međugorje zahvalio mu je međugorski župnik fra Zvonimir Pavičić, koji je bio među 502 koncelebranta na misi. Fra Zvonimir je izrazio nadu kako je ovo vrijeme mladima bilo „milosno vrijeme na duhovnoj obnovi“.

Biskup Palić zahvalio je fra Zvonimiru, međugorskim svećenicima, hodočasnicima na dolasku, posebno pozvavši svećenike da mladima pokažu pravi put u život.

Prije mise na oltar je prineseno stotinu metara dugo platno na kojem su mladi prethodnih dana ispisivali svoje molitve.

Na početku svoje homilije mons. Palić je kazao kako je radostan što kao biskup ove biskupije, na završetku ovogodišnjeg Mladifesta, slavi ovu euharistiju u zajedništvu s njima.

Osvrnuo se i na ovogodišnje geslo Festivala mladih „Evo majke moje i braće moje!“ (Mt 12, 49). „Došli ste ovdje kako biste u ovom jednostavnom mjestu i u ovoj jednostavnoj župi, u zajedništvu oko Gospodina Isusa, učili tko je Isusu brat i sestra i majka i tko je nama brat i sestra i majka“, kazao je biskup Palić kazavši na kraju Mladifesta kako je svima ovih dana odjekivalo pitanje: Tko ti je brat, sestra, otac, majka?

„Znamo da osim krvnih veza, postoje i druge veze koje nas povezuju s drugima. Ima nas ovdje iz različitih dijelova svijeta. Iako znamo da svi nismo krvno povezani, ali svi osjećamo da nas povezuje jedna nutarnja veza, duhovna veza koja nadilazi sve granice. Ovdje, pored nas sjede naše majke, očevi, braća i sestre. Po krštenju, po sakramentima koje slavimo, po vjeri koju ispovijedamo postajemo dionici velike obitelji, Isusove Crkve koja za mnoge jest i postaje novi dom, nova obitelj. Sestre smo i braća jer nas povezuje želja, nastojanje, htijenje vršiti volju našega Oca koji je na nebesima. Zato je kršćanin radostan, ispunjen jer zna da nije sam. Jer zna da uz njega postoje mnogi koji dišu isto, koji misle isto, koji žele isto: vršiti u svom životu Očevu volju i izgrađivati Kristovo kraljevstvo“, kazao je mons. Palić dodajući kako to Kraljevstvo možda ponekad u nekim situacijama i okolnostima nije impresivno i moćno, te da nas Isus uči da je ono „poput sjemena koje je posijano, poput gorušičina zrna i kvasca; poput blaga i biserja koje treba tražiti“.

Budući da je toga dana bio spomendan svetih Marte, Marije i Lazara, biskup Palić je u svojoj homiliji govorio i o njihovom odnosu s Isusom te Isusovu dolasku u njihov dom.

Poručio je da nas život može toliko opteretiti, okolnosti toliko zabrinuti, da zaboravimo na vrijeme koje nam je potrebno za njegovanje našega odnosa s Isusom pa je citirao papu Benedikta XVI. Koji je rekao: „Bez ljubavi čak i najvažnije aktivnosti gube vrijednost i ne donose radost. Bez dubljeg smisla sve naše aktivnosti svode se na sterilni i neorganizirani aktivizam“.

„Za neke od nas kršćana problem nije ono što radimo, nego ono što ne radimo. Vrijeme provedeno s Isusom i s braćom i sestrama u molitvi, u slavlju sakramenata, u euharistijskom zajedništvu nije izgubljeno vrijeme. To mora biti prvi prioritet ili će se sve ostalo što radimo raspasti. Naša prva odgovornost kao kršćana je sjesti do Isusovih nogu. Ako to ne učinimo, možda ćemo puno toga činiti, ali će nam se život oko nas raspasti“, kazao je mostarsko-duvanjski biskup, naglašavajući kako „imati Božje prioritete znači da ne biramo samo ono što je dobro, već ono što je najbolje“.

„Ne znam jeste li vi izabrali ono najbolje dolaskom u Međugorje. Ali, ako ste došavši ovdje htjeli sjesti do Isusovih nogu, ako ste mu dopustili da vas njegov Duh promjeni, da radikalno promjeni vaš život, onda sam uvjeren da ste izabrali ‘bolji’ dio koji vam nitko ne može oduzeti. U tome smo slični i jednoj drugoj Mariji, Isusovoj majci i Majci Crkve, koja je uvijek birala Isusovu prisutnost, pa čak i pod križem. Stoga, živite bez straha, živite radosno sa sviješću da vas Isus prati svojim Duhom i svjedočite da je lijepo živjeti s Isusom i živjeti za Isusa“, zaključio je biskup Petar u svojoj homiliji na misi posljednje večeri 34. Mladifesta.

Nakon mise uslijedilo je klanjanje pred Presvetim, a dan je završio poslanjem u kojem su predstavnici svih zemalja na dar dobili krunicu. Pozivajući ih da prihvate krunice, fra Zvonimir ih je potaknuo da budu evangelizatori u svojoj obitelji, svom gradu, svojoj zemlji…

Prije nego je na kraju večeri udijelio svoj blagoslov, biskup Palić uputio im je svoj poticaj: „Pođite, dragi mladi u svijet, u svoje zemlje, u svoje obitelji i župne zajednice i darujte im ono što ste ovdje primili“.