Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Radoš pohodio Caritasov dom za starije i nemoćne u Ivancu

Ivanec (IKA)

U povodu božićnih blagdana varaždinski biskup Bože Radoš pohodio je u srijedu, 10. siječnja 2024. štićenike i djelatnike Caritasova Doma za starije i nemoćne osobe „Sv. Ivan Krstitelj“ u Ivancu te s njima slavio misu, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Dobrodošlicu i pozdrav biskupu Radošu uputio je ivanečki župnik vlč. Tihomir Kosec želeći mu da se dobro osjeća u Domu među korisnicima, članovima uprave te svećenicima.

„Vjerujem da ćemo se ovdje lijepo osjećati ako osjetimo da je Bog među nama, da dolazi u našu kuću, da će dodirnuti svakog od nas, kao što je dodirnuo Petrovu punicu, o čemu govori evanđelje“, kazao je mons. Radoš uvodeći u misno slavlje.

„Današnja čitanja vode nas, nakon blagdana, prema redovitom životu“, rekao je biskup u homiliji te nastavio tumačiti odlomak iz Markova evanđelja. Pozvao je vjernike da promatraju i razmišljaju kako je izgledao Isusov dan. Potom je tumačio evanđelje dana, ali i čitanje iz Prve knjige o Samuelu.

„Bolesnik traži toplu i životnu ruku. Isus će takvu ruku pružiti ženi kojoj ponestaje zdravlja i života. Toliko je moćna ta ruka da ju podiže iz kreveta. Žena ustaje i, kako stoji u izvještaju, poslužuje ih. Čast je biti poslužitelj. I u ovoj kući časno mjesto imaju oni koji dolaze k bolesnicima svaki dan i služe im. Isus je onaj koji daje snagu onima koji služe bolesnicima“, poručio je biskup. Nastavio je govoreći kako je Isus izlječenjem Petrove punice izliječio i međuljudske odnose. „Isus ulazi u svaku kuću kako bi ljudi osjetili radost života u jednoj obitelji“, naglasio je biskup te potaknuo da Gospodinu treba predati svoje bolesti, terete i muke kako bi se otišlo na miran počinak i odmor.

Na kraju mise biskup Radoš poželio je korisnicima da osjete Božju ruku u svome životu jer on daje smisao i nadu. Govorio je i o novim izazovima u predstojećoj godini, ali je naglasio da valja moliti Gospodina da prati svaki izazov. Upravi Doma je poručio da uvijek računaju na Božju pomoć te da zajedno s korisnicima i djelatnicima budu graditelji i nositelji mira. Svima je poželio blagoslovljenu i uspješnu novu godinu.

Na misi su koncelebrirali generalni vikar i predsjednik Caritasa Varaždinske biskupije Antun Perčić, ivanečki župnik Tihomir Kosec, župni vikar Krunoslav Sajko, duhovnik Doma Antun Gorek, kancelar Varaždinske biskupije preč. Ivan Rak, biskupov tajnik vlč. Marko Domiter i umirovljeni svećenik, kapucin fra Stjepan Novoselec. Pjevao je zbor Župe Marije Magdalene u Ivancu, koji je predvodio orguljaš Patrik Turčin. Na misi je bio i ravnatelj Caritasa Varaždinske biskupije Ante Šola te članovi uprave Doma na čelu s ravnateljem Tomislavom Jalšovcem.

Nakon misnog slavlja uslijedio je prigodni program koji su izveli korisnici Caritasovog doma Ivanec. Potom je nekoliko riječi okupljenima te biskupu uputio ravnatelj Doma Tomislav Jalšovec. Zahvalio je na dosadašnjoj podršci i suradnji te izrazio nadu za daljnju pomoć i podršku, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.