Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Radoš pohodio korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin

Varaždin (IKA)

Varaždinski biskup Bože Radoš pohodio je u utorak 26. ožujka 2024. korisnike Doma za starije i nemoćne osobe Varaždin i tom prigodom slavio misu u zajedništvu s gvardijanom franjevačkog samostana u Varaždinu fra Draganom Grizeljom, fra Lucijem Jagecom i biskupskim tajnikom vlč. Markom Domiterom, izvijestio je Ured za pastoral u medijima Varaždinske biskupije.

Na početku mise biskup Radoš je kazao da u Domu nije bila prilika protekle nedjelje slaviti misu na Cvjetnicu pa je upriličen kratak spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, te je blagoslovio maslinove grančice.

U homiliji je tumačio čitanja liturgije dana, počevši od Druge pjesme o Sluzi Gospodnjem iz prvog čitanja. „Sluga Jahvin osjeća da je pritisnut izvana, ali dolazi do zaključka da je jedino potrebno svoju parnicu prepustiti Bogu. Kad povjeri svoj život Bogu, tada je siguran. To je iskustvo svakoga od nas. Dok čvrsto u svojim rukama držimo svoj život, do tada smo u teškim mukama. Kad osjetimo da imamo Nekoga tko će se pobrinuti za nas, postajemo mirni i idemo putem slobode“, kazao je biskup.

Govorio je i o razlozima muke i tjeskobe kroz koje Bog nekoga priprema za nešto više. Slikovito je to pojasnio kroz sliku sportaša koji prolaze razne muke do cilja. „Cilj je sluge Jahvinog nešto više“, naglasio je.

Nadalje je upitao korisnike Doma kako doživljavaju svoju muku. „Prirodno je da odbacimo muku. Ali kad je stavimo u ruke Božje, tada znamo da nas Bog priprema za više i ljepše, za puninu života“, istaknuo je.

„Isus se kroz muku priprema za više, za savršeno, a to je potpuna pobjeda nad trpljenjem, grijehom i smrću. Kao vjernici se u tom svjetlu približavamo Njegovoj muci, Njegovoj pripravi da uđe u carstvo mrtvih te da ustane iz groba kao pobjednik kojeg nitko ne može uništiti“, dodao je propovjednik.

Naglasio je da je Bog blizu patnicima jer im šalje zrake svoje svjetlosti. „Ovo je vrijeme ozbiljnosti, ali i vrijeme radosti jer se ne zaustavljamo na kamenu koji je dokotrljan na Isusov grob. Isus ga je probio, otvorio. Konačan pečat ima samo Bog!“, naglasio je biskup Radoš te nastavio tumačiti evanđelje, napose lik Jude.

„Isus nam daje zalogaj koji je za prijelaz, za putovanje. To nazivamo popudbinom koja nas jača dok prelazimo iz ovoga života u vječni“, rekao je te tumačio što predstavlja zalogaj koji Isus daje Judi. Kazao je da Juda izbacuje (povraća) taj zalogaj, odnosno lijek te da zato neće dočekati Uskrs.

„Sa svojim patnjama ćemo se približiti Isusu. Trpljenjem Isus uništava ono smrtno, a oslobađa ono što je trajno i vječno. Nek nam Gospodin bude tako blizu da bude uvjerljiv u našem životu, a nas oslobodi onoga što je svojstveno Judi – da se odmičemo, da ga odbacujemo, da ga izdajemo. Nek nas hrani kroz ove dane, a posebno na uskrsno jutro kako bi se na našem licu blistala prava slika Sina Božjega“, zaključio je mons. Radoš.

Na kraju mise fra Dragan je zahvalio biskupu za redoviti pohod Domu te za brigu i zauzetost za korisnike Doma. Zahvalio je i vodstvu Doma, djelatnicima koji skrbe o korisnicima. Zahvalio je u ime franjevačkog samostana u Varaždinu i što se korisnici redovito svakoga petka okupljaju na slavlje mise u Domu. Zahvalio je orguljašu, pjevačkom zboru i svima koji su pridonijeli svečanosti slavlja.

U ime korisnika Doma korisnica Magdalena Brajša zahvalila je mons. Radošu za dolazak i slavlje mise uoči Uskrsa. „Poruke koje ste nam uputili potaknut će nas na razmišljanje da događaj Velikog petka nije bio uzaludan. Nažalost, slabi smo. Nekad smo malodušni, nekad jadikujemo… Vaše poruke poticaj su nam da lakše podnosimo svoje tegobe, koje često nisu male“, poručila je Brajša te uručila biskupu dar i čestitala Uskrs.

Biskup je svima poželio blagoslovljen Veliki tjedan. „Ako s Isusom proživimo muku, onda će nam se pluća napuniti radosti pa ćemo jedni drugima moći od srca objaviti da je Bog živ i da je među nama“, rekao je na kraju mise.