Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Roko Glasnović slavio misu sa zatvorenicima

Dubrovnik (IKA)

Dubrovački biskup Roko Glasnović posjetio je u srijedu 3. travnja Zatvor u Dubrovniku gdje je u vazmenoj osmini slavio euharistiju s osobljem i zatvorenicima.

Djelatnici i volonteri biskupijskog Caritasa su pjesmom te čitanjem molitve vjernika animirali slavlje, a zatvorski kapelan p. Mirko Nikolić navijestio je evanđelje koje je govorilo o Isusovom susretu s učenicima na putu u Emaus.

Što je Uskrs?, tim pitanjem biskup je započeo propovijed i pojasnio kako ta riječ u sebi nosi značenje izlaska iz ropstva u slobodu. Povezao je to s drugim velikim vrijednostima poput života i pravednosti te potom govorio o slobodi „od“ i slobodi „za“. Naglasio je kako sloboda nije u tome da osoba može činiti sve što hoće, nego je sloboda u tome da se može činiti dobro. Kazao je i kako je Isus bio istinski slobodan.

„Svima nama slika vjere je nekad zamršena, vjerovati nije lako, činiti dobro nije lako“, rekao je biskup te naveo primjere nekih svetaca koji nisu uvijek u životu činili dobro. „Uskrs je izlazak iz ropstva grijeha u život, pobjeda nad grijehom i smrću.“

Tumačeći misna čitanja dubrovački biskup je, među ostalim, naglasio važnost vjere, nade i ljubavi.

Uime svih biskupu je zahvalio ravnatelj zatvora Zlatko Karačić, a sudionici na misi su na kraju zajedno zapjevali i tako se pjesmom pridružili slavlju Kristova uskrsnuća koje ima snagu mijenjati čovjeka na bolje.