Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Šaško predvodio proslavu župne svetkovine na Malešnici

Zagreb (IKA/TU)

Župa Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, Malešnica–Oranice svečano je proslavila župnu svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, u četvrtak 8. prosinca 2022., misom koju je predslavio zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško u zajedništvu sa svećenicima Kustošijskog dekanata.

Biskup Šaško je u homiliji citirao misao sv. Bernarda: „O Mariji nikad dosta.“ Činjenicu da o Mariji ne razmišljamo samo mi danas približio je djelom Božanstvena komedija u kojoj Dante u 33. pjevanju vrlo osobno iznosi molitvu Mariji: „Djevice Majko, kćeri Sina svoga, ponizna i viša od svakoga stvorenja, čvrsto uporište nauma vječitoga; ti ljudsku si narav oplemenila darom kad’ po tebi je Stvoritelj odlučio biti po ljudskosti jednak svomu stvorenju.“ Marija je od početka bila izabrana za Bogorodicu, ali je svoje spremno „da“ izrekla Bogu dodatnim ohrabrenjem koje joj je dao anđeo riječima „Raduj se“ i „Ne boj se“ čime i nama poručuje da bez straha i uz Njezin zagovor hrabro kročimo kroz život prihvaćajući Božju volju.

Na kraju slavlja privremeni upravitelj župe preč. Marko Kovač pozdravio je u ime pastoralnog pomoćnika vlč. Darija Krala i u svoje ime sve okupljene župljane i hodočasnike. Zahvalio je biskupu koji je, u situaciji dok je župa iskušavana bolešću vlastitog pastira, župnika vlč. Alfreda Kolića, donio ohrabrenje vjernicima, kao i župnikovoj obitelji.

Prije završnog blagoslova mons. Šaško je istaknuo blagoslov koji živi u toj župnoj zajednici, čistoću ljubavi koja svoje izvorište ima u Bezgrješnoj i važnost čuvanja takvoga dara. U poteškoćama, biskup naglašava svijest o tome da za nas uvijek netko moli, a u snazi i nadahnućima potrebu za njihovim ugrađivanjem u ovu zajednicu Crkve.

Nakon mise uslijedila je mala okrjepa koju su pripremili volonteri župnog Caritasa u prostorijama pastoralnog centra.