Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Škvorčević potaknuo mlade svećenike da jednostavno i uvjerljivo svjedoče Isusovo uskrsnuće

Velika (IKA)

Susret trajne formacije mladih svećenika i đakona Požeške biskupije, na kojem je sudjelovao i biskup Antun Škvorčević, održan je 3. lipnja u Domu sv. Augustina u Velikoj.

Nakon molitve Trećeg časa biskup je pozdravio svećenike i đakone, podsjetio ih kako je ovo posljednji susret njihove trajne formacije u pastoralnoj godini 2018.-2019. te ih pozvao da se zapitaju koliko se Božjega u njima i po njima ostvarilo tijekom navedenog vremena. Rekao je kako ga se ovih uskrsnih dana snažno doimlje činjenica u liturgijskim čitanjima da apostoli jednostavno svjedoče kako je Isus uskrsnuo, odnosno da ga je Bog podigao iz groba. Naglasio je da se u Djelima apostolskim neuki ribar Petar i učeni Pavao, koji je završio najviše škole svog doba, ne bave drugim pitanjima nego naviještaju uskrslog Gospodina, te da ljudi na to odgovaraju obraćenjem, vjerom i krštenjem, ulaskom u zajedništvo Crkve. To nam svjedoči, kazao je biskup, kako Crkva nije započela nekom ljudskom strategijom, nego najvećim povijesnim događajem – Isusovim uskrsnućem – koje se kao nadpovijesni događaj zbilo u povijesti. Potaknuo je mlade svećenike i đakone da se naviještajući čitanja o tom događaju najprije oni sami utvrde u vjeri da je Isus Krist doista uskrsnuo, te da potom njegovo uskrsnuće jednostavno i uvjerljivo svjedoče drugima. Poručio im je da se njihova duhovna životnost očituje upravo po tome što Isusa Krista prihvaćaju kao središte i najvažniju datost svoga života. U protivnom, upozorio je, njima će zavladati duhovna inercija, zbog koje postaju nemoćni u svom svećeničkom poslanju i poljuljani u svećeničkom identitetu.

Govoreći o predstojećoj svetkovini Pedesetnice, biskup je naglasio da je događaj Pedesetnice čudesni Božji zahvat u ljudsku povijest, kojim je on snagom svoga Duha apostolima očitovao tko je on njima a tko su oni u njemu, oživotvorio u njima Isusovo djelo, osposobio ih za svjedočko poslanje po kojem je Crkva započela svoj povijesni hod. Pozvao ih je da se obnove u toj svijesti vjere. Zahvalio je mladim svećenicima i đakonima za sve što su tijekom minule pastoralne godine nastojali činiti s obzirom na svoju trajnu formaciju najprije na duhovnoj, a potom na pastoralnoj razini, i što su se trudili biti nositelji novoga pastoralnog zamaha u Požeškoj biskupiji u radu s animatorima mladih, te u vjeroučiteljskoj službi po svom usavršavanju na odgojno-obrazovnom području.

Potom je predstojnik Katehetskog ureda Robert Kupčak najavio da će se 18. i 19. lipnja u Velikoj održati susret specijalizacije animatora za rad s ministrantima, u vidu prepoznavanja i poticanja duhovnog zvanja.

Biskupijski povjerenik za pastoral duhovnih zvanja Marijan Pavelić pozvao je mlade svećenike na suradnju u organizaciji i održavanju godišnjeg susreta ministranata, koji će se održati 25. lipnja u Voćinu.

Mladi svećenici i đakoni potom su se uputili u park prirode Papuk te su ondje na lokalitetu Duboka nastavili s druženjem. Susret je završen zajedničkim objedom u prirodi koji je pripremio velički župnik Mario Sanić sa svojim suradnicima.