Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Stipić na susretu istočnih katoličkih biskupa u Budimpešti

Budimpešta (IKA)

Godišnji susret istočnih katoličkih biskupa Europe s temom „Euharistija i sinodalnost“ održan je od 4. do 9. rujna u Budimpešti. Križevačku eparhiju predstavljao je križevački vladika Milan Stipić zajedno s kancelarom o. Vladimirom Simunovićem i đakonom o. Livijom Marijanom, tajnikom, izvijestili su iz Križevačke eparhije.

Na susretu, koji se održao u vrijeme kada i Međunarodni euharistijski kongres, a uoči dolaska pape Franje u Budimpeštu, u nedjelju 5. rujna okupili su se grkokatolički biskupi i njihovi predstavnici iz Mađarske, Poljske, Češke, Slovačke, Ukrajine, Bjelorusije, Hrvatske, Rumunjske, Bugarske, Grčke, Italije, Francuske te biskupi iz Armenije, kao i predstavnici katoličkih Crkava bizantskoga i sirskoga obreda, a domaćin je bio grkokatolički metropolit Mađarske i nadbiskup Hajdudoroga mons. Fülöp Kocsis, zajedno s dvojicom drugih grkokatoličkih biskupa u Mađarskoj – Atanazom Oroszom, biskupom Miškolca, i Abelom Szosckom, biskupom Nyiregyhaze.

Na susretu je bio prisutan i poglavar Melkitske grkokatoličke Crkve iz Sirije Njegovo Blaženstvo Youssif Absi, patrijarh Antiohije, tajnik Kongregacije za istočne Crkve iz Rima mons. Demetrio Gallaro, grkokatolički biskup Piane degli Albanesi iz Italije (Sicilija)  te predsjednik Vijeća europskih biskupskih konferencija kardinal Angelo Bagnasco, umirovljeni nadbiskup Genove. Susret, koji se svake godine održava u drugoj zemlji, ove je godine održan u Budimpešti upravo u kontekstu Međunarodnog euharistijskog kongresa i pohoda pape Franje koji će u nedjelju 12. rujna slaviti svečano misno slavlje na Trgu heroja u Budimpešti i zaključiti kongres.

Na susretu su biskupi i predstavnici istočnih katoličkih Crkava slušali predavanja i razgovarali o temi Euharistije i sinodalnosti. Uvodno predavanje održao je kardinal Bagnasco, koji je govorio o nezamjenjivoj  važnosti euharistije i euharistijskog okupljanja u crkvi, što je osobito došlo do izražaja u vrijeme pandemije covida-19 kada su mnogi kršćani morali živjeti bez sudjelovanja u euharistijskom slavlju.

„Crkva ne treba biti moderna, ali treba biti aktualna“, rekao je dodao da mora donositi Krista, njegovu ljubav i blizinu u konkretnom vremenu i prostoru u kojem današnji kršćani žive. Završno predavanje o sinodalnosti održao je veliki nadbiskup kijevsko-galicijski Ukrajinske grkokatoličke Crkve Njegovo Blaženstvo Svyatoslav Shevchuk, iznijevši primjer života i rada sinode Ukrajinske grkokatoličke Crkve kao zajedničkog tijela biskupa koje brine o svim aspektima života ove velike mjesne grkokatoličke Crkve.

Sudionici su imali prigode izložiti stanje i prilike u svojim mjesnim Crkvama obzirom na slavljenje euharistije, osobito s iskustvima u vrijeme pandemije. Ispred Križevačke eparhije izlaganje je održao đakon Livio Marijan. Tijekom susreta održana su brojna slavlja Božanskog časoslova, a uoči blagdana Rođenja presvete Bogorodice – Male Gospe, održano je blagdansko bdijenje – Večernja s litijom u župnoj crkvi grada Gödöllö, gdje je okupljene biskupe pozdravio i predstavnik mađarske vlade.

Biskupi, svećenici i đakoni istočnih katoličkih Crkava sudjelovali su na velikom misnom slavlju otvorenja Euharistijskog kongresa na Trgu heroja u nedjelju, 5. rujna, kojega je predslavio kardinal Angelo Bagnasco, a na kojem je sudjelovalo preko stotinu biskupa iz cijeloga svijeta i na deseci tisuća vjernika.

Na blagdan Rođenja Marijina 8. rujna slavljena je svečana liturgija sv. Ivana Zlatoustog u Bazilici sv. kralja Stjepana Ugarskog, najpoznatijoj budimpeštanskoj crkvi i katedrali, kojoj je glavni služitelj bio melkitski grkokatolički patrijarh Antiohije Youssef Absi u zajedništvu s maronitskim katoličkim patrijarhom Antiohije kardinalom Becharom Rai, siro-kaldejskim katoličkim patrijarhom Iraka Louisom Rafaelom Sako, kardinalom Bagnascom i brojnim grkokatoličkim i rimokatoličkim metropolitima nadbiskupima, biskupima, svećenicima i đakonima, a u nazočnosti više tisuća vjernika koji su ispunili baziliku i prostor ispred i oko nje.

Na liturgiji su odzvanjali grčki, mađarski, staroslavenski, engleski, arapski i ukrajinski jezik te razni napjevi u izvedbi velikog zbora od stotinu pjevača. Liturgiju je prenosila mađarska nacionalna televizija. Milostinja skupljena na ovom slavlju namijenjena je pomoći Crkvama na Bliskom Istoku koje proživljavanju osobito teške dane i gdje su kršćani ugroženi u svom identitetu i opstojnosti na prostorima gdje su prisutni od samih početka kršćanstva.

Na kraju susreta istočni katolički biskupi izdali su i posebno priopćenje koje će se naknadno u cijelosti objaviti, a koje stavlja naglasak na važnost euharistije i svete liturgije za život kršćana i kršćanskih zajednica. „Kao što su prvi kršćanski mučenici svjedočili za prva kršćanska vremena, i danas ostaje najveća svetinja za sve kršćane euharistija, bez koje nema ni Crkve, ni zajednice kršćana, ni Kristove prisutnosti u svijetu“, naglasili su biskupi katoličkih Crkava istočnih obreda na prostoru Europe.

Dogovoreno je da idući susret istočnih katoličkih biskupa bude dogodine u Armeniji. Biskupi su izrazili osobitu radost što će papa Franjo na blagdan Uzvišenja Svetoga Križa, 14. rujna, u sklopu pohoda Slovačkoj, predsjedati božanskoj liturgiji sv. Ivana Zlatoustoga na kojoj će se osobito okupiti biskupi, kler i vjernici grkokatolici Slovačke i okolnih zemalja, izvijestili su iz Križevačke eparhije.