Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Štironja predvodio misu za početak školske godine u Pazinskom kolegiju

Pazin (IKA)

Svečanim koncelebriranim misnim slavljem koje je porečki i pulski biskup Ivan Štironja predvodio 4. rujna, označen je početak nove školske godine 2023./2024. u Pazinskom kolegiju – klasičnoj gimnaziji Pazin.

Biskup Štironja u propovijedi je istaknuo da je svaki početak izazov i nova prilika, te je tako i početak nove akademske godine za te mlade ljude izazov, a i za njihove profesore, odgojitelje i roditelje.

Poručio je da škola uz obrazovnu sastojnicu mora pružiti i dobar odgoj, osobito kada je riječ o katoličkoj školi. Izrazio je veliku radost i ponos na tu školsku ustanovu iz koje su proizašli mnogi kvalitetni i vrsni stručnjaci i dobri ljudi ulažući znanje, umijeće i talente u sve segmente našeg društva.

„Ova školska ustanova priprema vas ne samo da odaberete zvanje i stječete znanje, priprema vas da postanete graditelji života i promicatelji radosti i ljubavi, dragocjeni i djelotvorni dio našega društva, našega naroda i Crkve. A kao kršćani pozvani smo da budemo drugačiji, da budemo sol zemlje i svjetlo svijeta, da ponudimo smisao i radost, da se ostvarimo u životu“, rekao je mons. Štironja.

Istaknuvši da kao što je Isus proglasio godinu milosti Gospodnje, tako je svatko pozvan biti tračak svjetla, „zrcalo koje će svjetlo Kristovo pronositi u život, u svijet“.

Pjevanje je predvodio zbor učeničkog doma „Collegium cantorum“ pod vodstvom prof. Paule Jurman. Na kraju slavlja svim nazočnima obratio se ravnatelj Maksimiljan Ferlin, posebno zahvalivši ocu biskupu.

Biskup nije krio radost, obećavši da će mu kolegij i učenici biti svakog dana u molitvi. Posebno ga se dojmila pozornost kojom su pratili misu, veliki odaziv na blagovanje Tijela Kristova i vrsnost pjevačkog zbora.

Nakon svečane uvertire uslijedile su obveze prvog školskog dana u novoj akademskoj godini.

U ovu školsku godinu u Pazinski kolegij – klasičnu gimnaziju Pazin krenulo je novih četrdeset i sedmero učenika prvih razreda.