Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskup Svalina predvodio proslavu blagdana sv. Nikole biskupa u zagrebačkoj Dubravi

Zagreb (IKA)

Na blagdan sv. Nikole biskupa, u srijedu, 6. prosinca u crkvi sv. Leopolda Bogdana Mandića u zagrebačkoj Dubravi svečanu večernju misu predvodio je srijemski biskup koadjutor Fabijan Svalina. Na misi su sudjelovali brojni Janjevci, najstarija hrvatska dijaspora, kako bi proslavili nebeskog zaštitnika. 

Uvodeći u homiliju mons. Svalina čestitao je okupljenima svetkovinu njihovog zaštitnika, sv. Nikole biskupa.

“Svake godine na blagdan sv. Nikole biskupa okupljaju se vjernici diljem naših župa i biskupija, a osobito vjernici porijeklom iz Janjeva, posebno u ovoj župi. Vaši su preci izabrali za svoga zaštitnika sv. Nikolu, zaštitnika u svim opasnostima života. Nekada su u opasnosti bili putnici, moreplovci, a danas bi to bili svi koji sudjeluju u prometu. Štujemo ga i častimo, utječemo mu se za zagovor jer smo bili i jesmo putnici. Ne samo na cestama koje povezuju mjesta, nego putnici na dugoj životnoj cesti koja vodi prema Vječnosti. Tu su opasnosti za vremeniti život koji svaki čovjek, htio ili ne, ne može trajno zadržati u tjelesnom obliku vječno. Ipak, postoji onaj vječni život prema kojem bi trebao biti usmjeren svaki vjernik. Danas smo pozvani razmišljati koliko ulažemo napora u vječni život, a koliko nastojimo doprinijeti vječnome životu, koji započinje već ovozemaljskim kršćanskim životom, našim svjedočenjem”, upitao se propovjednik.

U nastavku se mons. Svalina osvrnuo na buku adventskih manifestacija koje odjekuju našim gradovima pa i selima. “Današnje vrijeme doista je vrijeme buke i galame koje ne poštuje vrijeme Došašća kada se mnogi vjernici pripremaju duhovno i osobno, te se u zajednicama vjernika i obiteljima sabiru da bi čuli Božji govor, da osluškuju što im Bog želi poručiti za njihov život. Ne potiče li nas, braćo i sestro, da se u životu nadopunjuju promjene primjerom sv. Nikole koji je posvjedočio kako živjeti za druge, a ne za sebe. Njegov primjer života aktualan je u današnjem vremenu 21. stoljeća kada neki govore da postoje drugi, napredniji i moderniji putevi. No, ova zajednica i dalje ostaje vjerna dubokim korijenima koji su započeli vaši preci još u Janjevu. Hrvatski narod ima kršćanske korijene koji su značajni ne samo po njegovoj tradiciji i prošlosti nego i u sadašnjosti u kojoj tradicija prerasta u osoban i životni put mnogih današnjih kršćana kojima smo, nadam se, i mi svjedoci”, primijetio je biskup Svalina te se u nastavku osvrnuo i na pročitani odlomak Evanđelja u kojemu Isus izražava žaljenje prema narodu koji ga je slijedio i umorio se na kraju dana.

“Nama koji smo krsnom milošću postali Isusovu učenici predstavlja poticaj za našu predanost i zauzetost prema drugima. O, kako nas iz dana u dan Gospodin želi poučiti milosrđu prema svima kojima nas je On uputio. Savršeno je to prepoznao i u svom životu činio sv. Nikola. Najveći dar koji nam je Gospodin ostavio jest On sam u Presvetoj Euharistiji. Poseban je to dar koji je za svakoga, za malene i velike. Upravo današnja zgoda umnažanja kruha predstavlja euharistijski stol. I mi želimo biti sudionici toga živoga euharistijskoga dara. Isus je taj koji daje u izobilju, pokazuje nam svoju ljubav koja se brine za svakoga od nas”, naglasio je biskup Svalina.

Na koncu homilije biskup Svalina rekao je da sv. Nikola biskup svjedoči da je moguće živjeti u Isusovoj ljubavi.

“U brojnim predajama prikazana su mnoga dobročinstva sv. Nikole kojima je nastojao služiti potrebitima. Svoje poslanje pronašao je upravo u izvoru, Presvetoj Euharistiji, a običaj darivanja na današnji dan proistekao je iz dobrote ovoga sveca čija je dobrota samo biljeg ili blijedi odraz one dobrote koju Bog pokazuje svima nama, posebno ljubeći nas u muci i smrti, uskrsnuću svoga Sina Isusa Krista. Neka sv. Nikola i ove godine bude poticaj i nadahnuće za prepoznavanje mjesta i uloge koju imamo u našoj kršćanskoj župnoj zajednici kako bismo bili pravi odgovor onoga što Bog od nas po krsnoj milosti očekuje. To će biti prepoznatljivo u našim obiteljima, sredinama u kojima radimo i zajednici u kojoj živimo. Neka to bude izazov, poticaj i program našega života”, poručio je mons. Fabijan Svalina.

Misno slavlje animirao je mješoviti pjevački zbor „Janjevo“.

Foto: Dario Zürchauer// Srijemski biskup koadjutor , mons. Fabijan Svalina

Foto: Dario Zürchauer// Proslava blagdana sv. Nikole biskupa, 2023.

Foto: Dario Zürchauer// Proslava blagdana sv. Nikole biskupa, 2023.