Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi BK BiH posjetili Papinski zavod „Germanicum et Hungaricum“

Rim (IKA/KTA)

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, koji su od 3. do 8. svibnja 2024. u pohodu „ad limina apostolorum“ u Rimu, posjetili su 7. svibnja Papinski zavod „Germanicum et Hungaricum“, izvijestila je KTA.

Dobrodošlicu biskupima poželjeli su: rektor Zavoda o. Gernot Wisser, SI, prefekt za studij o. Mihály Szentmártoni, SI, i svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije na poslijediplomskom studiju don Domagoj Markić.

Pokazali su im zavodsku crkvu sv. Kanizija i ugostili ih na večeri. Rektor Wisser ih je upoznao o aktualnom stanju u zavodu. Vodstvo Germanicuma et Hungaricuma povjereno je Družbi Isusovoj. Trenutno su u formaciji tridesetpetorica bogoslova i svećenika. Desetorica od njih su Hrvati među kojima i svećenički kandidat Trebinjsko-mrkanske biskupije Jurica Raguž, bogoslov treće godine.

Nakon večere biskupi su se zadržali u razgovoru sa svećenicima i bogoslovima Hrvatima koji su se zanimali za tijek pohoda „ad limina apostolorum“, osobito za susret s papom Franjom. Biskupi su ispričali i pojedine zgode iz vremena svoga poslijediplomskog studija. O. Szentmártoni, kao dugogodišnji profesor i duhovnik, prisjetio se susreta s pojedinim biskupima.

Papinski zavod Germanicum et Hungaricum jedan je od najstarijih papinskih kolegija u Rimu, osnovan za odgoj bogoslova za zemlje njemačkog govornog područja sredinom 16. stoljeća. Tijekom povijesti, kolegij je proširio poslanje pa je odgajao i svećenike iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Jedan od poznatih pitomaca zavoda bio je i blaženi Alojzije Stepinac.