Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupi Venezuele uputili poruku papi Franji povodom 10. obljetnice njegova pontifikata

Caracas (IKA)

Biskupska konferencija Venezuele u poruci povodom 10. obljetnice izbora pape Franje, koja se obilježava 13. ožujka, navodi kako „neprestani pozivi pape Franje za mir i pomirenje među narodima čine ga etičkom i duhovnom referencom za cijeli svijet”, piše talijanska novinska agencija SIR.

Biskupi podsjećaju na prvi pozdrav Pape koji je došao „gotovo s kraja svijeta” sa središnje lože vatikanske bazilike. „Jednostavnost njegove odjeće, ime odabrano za njegov pontifikat – Franjo – njegove geste i njegov način izražavanja, već su od tog trenutka najavili novi stil pontifikata”.

U poruci se navode različiti dokumenti teološkog i pastoralnog učiteljstva pape Franje, kojima se pridodaje „nauk o gestama” koje su „pratile njegove riječi” tijekom njegovih putovanja, susreta, „kako bi pokazao Božju blizinu i nježnost prema onima koji najviše pate, u kontemplativnoj i molitvenoj tišini”. Prisjetili su se i njegovog klečanja pred vladarima u zalaganju za prestanak rata i sukoba, njegovo traženje blagoslova vođa drugih kršćanskih zajednica, primajući ih poput „prave braće” te inicijative susreta s onima koji pripadaju drugoj vjeroispovijesti.

Njegov misionarski san i „njegov poziv na otkrivanje sinodalnosti” na putu Crkve – nastavljaju biskupi – „sačinjavaju dvije velike pastoralne smjernice njegova pontifikata koje će bez sumnje obilježiti put Crkve u budućim vremenima”.

Venezuelanski biskupi zahvaljuju Papi za „njegovu blizinu i pastoralnu pratnju” i za „njegove javne i privatne izjave o nacionalnim događajima”. Stoga pozivaju cijelu Crkvu u Venezueli da moli za papu Franju, „da mu Gospodin udijeli mudrost i snagu da vodi svoj narod”, prenosi agencija SIR.