Budi dio naše mreže
Izbornik

Biskupijska knjižnica Varaždin proslavila 10. rođendan

Varaždin (IKA)

Biskupijska knjižnica Varaždin je na blagdan sv. Andrije apostola, 30. studenog 2022. proslavila 10 obljetnicu formalnog osnutka kao specijalne knjižnice u sastavu Varaždinske biskupije.

Biskupijska knjižnica osnovana je dekretom tadašnjeg varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka. Mali jubilej proslavljen je u zajedništvu s članovima, a proslavi su se točno u podne pridružili varaždinski biskup Bože Radoš, umirovljeni biskup Mrzljak te drugi svećenici.

Nakon što su izmolili molitvu Anđeo Gospodnji, uzvanike je pozdravio predstojnik Knjižnice preč. Damir Bobovec, a potom je govorio o povijesti nastanka te specijalne knjižnice, te o vrijednosti i važnosti knjižnice danas.

Naime, već od samog osnutka Varaždinske biskupije prvi biskup, mons. Marko Culej mislio je i na buduću knjižnicu pa se pobrinuo za prikupljanje knjižne građe koja se stalno povećavala ostavštinama umrlih svećenika, donacijama i kupnjom. Brigu o tom početnom knjižnom fondu, tj. o knjižnici u nastajanju, 2002. godine povjerio je upravo preč. Damiru Bobovcu. Prilikom izgradnje biskupijskog kompleksa u Zagrebačkoj 3, predviđen je i prostor za knjižnicu, konkretno za čitaonicu i spremište, u koje je potom bila smještena postojeća građa.

„Sasvim novi trenutak nastupio je uvidjevši da nema ozbiljne ni prave knjižnice bez zapošljavanja stručnog kadra koji smo pronašli u osobi gđe. Irene Gotal, vjeroučiteljice koja je završila i studij bibliotekarstva. S njom je tako počela stručna obrada građe koju smo do tad prikupili, inventarizacija, katalogizacija i klasifikacija“, rekao je preč. Bobovec. Dodao je da su od početnih dvjestotinjak knjiga došli do 40 tisuća svezaka.

Knjižnica, s obzirom na svoju narav, nabavlja građu uglavnom s područja teologije, religijskih znanosti, filozofije, povijesti, povijesti umjetnosti i graničnih područja. Novu građu redovito nabavljaju i to nastojeći osluškivati interese, želje, potrebe i sugestije svojih korisnika.

Knjižnica je u svoj fond povukla nekoliko župnih knjižnica da bi ih sačuvala. Premda više nemaju mogućnosti povlačenja župnih knjižnica, kao zadatak im ostaje pomagati župnicima u evidenciji, vrednovanju, prijavi za preventivnu zaštitu i eventualnu restauraciju stare i vrijedne građe, koje u župama Varaždinske biskupije ima mnogo. Knjižnica to čini u skladu sa svojim ljudskim resursima i financijskim mogućnostima.

Dakle, uloga Biskupijske knjižnice, kako je rekao preč. Bobovec, jest da bude referentni punkt, prepoznatljivo mjesto, na kojem će se prikupljati, stručno obrađivati, čuvati i davati na korištenje knjižna građa koja se tiče života, djelovanja i nauka Katoličke Crkve, kršćanstva, religijskog fenomena općenito i to uglavnom na hrvatskom jeziku.

„Vjernici i oni koji to nisu, svi oni koji se zanimaju za ta pitanja mogu znati gdje bi mogli potražiti pisanu riječ o toj tematici“, poručio je preč. Bobovec.

Također, istaknuo je i kako život Crkve, njezino djelovanje, evangelizaciju, pastoral nije moguće zamisliti bez pisane riječi, bez knjige, bez knjižnice.

Na kraju je zahvalio svima koji su se odazvali slavlju, a napose je izrazio zahvalu voditeljici Biskupijske knjižnice Ireni Gotal kao i knjižničarki Ivani Anđelković, pohvalivši njihovu zauzetost te predanost u radu.

Deseti rođendan Biskupijskoj knjižnici Varaždin čestitao je i biskup Radoš. Istaknuo je vrijednost djelatnika knjižnice.

Naglasio je i da knjižnica ima poseban put i poseban pastoralni cilj: da bude duhovna biblioteka, da bude kršćanska biblioteka, da se Krist po ovim knjigama prenese i usadi u živote ljudi, korisnika. I premda deseti rođendan nije velika obljetnica, skreće nam pozornost da rođendane slavimo za one koji su mali – s njima slavimo i radujemo se jer znamo da će rasti – poručio je.

„Znamo da će i ova knjižnica rasti po svima onima koji ovdje rade, a posebno po onima koji budu ovdje uzimali, čitali i ‚zasladili‘ se s onim što je lijepo, dobro, a to je u središtu svake od ovih knjiga – Krist“, rekao je biskup Radoš.

Slavljenički dan biskupijske knjižnice Varaždin trajao je od 9 do 18 sati kada je knjižnica bila otvorena za sve postojeće članove te one koji su to željeli postati. Za sve posjetitelje je, osim slavljeničke torte i drugih slastica bila pripremljena i tombola s vrijednim nagradama.

A da se u knjižnici može pronaći vrijedne građe biskupijskom Uredu za pastoral u medijima Varaždinske biskupije posvjedočili su i neki od njezinih članova.

„Knjižnica je veoma sadržajna, moguće je pronaći naslove raznih tema: o umjetnosti, književnosti, zatim suvremene literature, vrlo je bogata i svatko dođe na svoje“, rekao je Drago Ilić.

Ines Leskovar rekla je da se u ovoj knjižnici duhovno obogaćuje. „Tu pronalazim mnoštvo naslova za moj osobni rast, a dragocjen je i dječji kutak s mnogo naslova. Tu zaista ima pregršt svega, djecu vodim sa sobom i ovdje se svi osjećamo kao doma. Vlada obiteljsko ozračje, volimo tu dolaziti i ova knjižnica je baš na blagoslov.“

„Vrijednost ove knjižnice vidim u tome što se ovdje može pronaći, a onda i pročitati lijepa riječ koja danas ionako toliko fali. Oduševljava me to što ovdje mogu pronaći baš ono što mi u određenom trenutku treba. Ponekad bih možda htio saznati nešto s duhovne strane, nemaš koga pitati, onda pronađem u nekoj od knjiga iz Biskupijske knjižnice Varaždin“, rekao je Stjepan Kosi.