Budi dio naše mreže
Izbornik

Prijenos biskupskog ređenja mons. Slavka Večerina

Subotica (IKA)

Slavlje biskupskog ređenja novoimenovanog subotičkog biskupa Slavka Večerina bit će na blagdan sv. Nikole Tavelića, u subotu 14. studenoga u 11 sati u subotičkoj katedrali – manjoj bazilici sv. Terezije Avilske.

Glavni zareditelj bit će predsjednik Međunarodne biskupske konferencije zrenjaninski biskup Ladislav Nemet, SVD, a suzareditelji umirovljeni subotički biskup i apostolski upravitelj Subotičke biskupije Ivan Penzeš te biskup grkokatoličke eparhije Sv. Nikole u Ruskom Krsturu Djura Džudžar.

Zbog epidemioloških razloga u katedrali će biti samo biskupi, svećenici, redovnice, službene osobe i biskupovi osobni gosti. Cijeli događaj biskupskog ređenja i preuzimanja službe subotičkoga biskupa izravno će prenositi Hrvatski katolički radio na svojoj Facebook stranici, Radio-Televizija Vojvodine, Pannon RTV i Radio Marija Srbije.

Slavlje ređenja predstavljeno je na konferenciji za novinare u Subotici.

U sklopu bliže priprave za to veliko slavlje u petak 13. studenoga u 19 sati u katedrali će biti pjevana Večernja molitva.

Novoimenovani subotički biskup Večerin u izjavi za IKA-u nakon objave imenovanja 8. rujna izrazio je svoje iznenađenje odlukom Svetoga Oca, ali i spremnost prihvatiti je u poniznosti i pouzdanju u vodstvo Duha Svetoga.

„Jako sam iznenađen s jedne strane, jer mi Sveti Otac povjerava ovako uzvišenu službu subotičkog biskupa, a s druge strane pun sam upitnika, poput Marije čije rođenje danas slavimo, kada joj je anđeo Gabrijel navijestio da će začeti sina i roditi, da će postati Majka Božja, Marija se pitala kako će to biti. Tako sam i ja pun pitanja kako će to biti“.

Naglasio je da se osjeća poput svetog Josipa kad je vidio što se događa s Marijom. „Bio je u nedoumici, nije znao što učiniti. Tako sam i ja, u poslušnosti prema Svetom Ocu, prihvatio ovo imenovanje, ali sam pun upitnika kako će to biti. No, uzdam se u Božju pomoć, u svjetlo i milost Duha Svetoga. Koliko god je ovo moje imenovanje za mene iznenađenje, kod dragog Boga nema slučajnosti.“

Govoreći o trenutačnoj situaciji u Subotičkoj biskupiji, novoimenovani biskup rekao je da se posljednje četiri godine više posvetio pastoralu u župi pa se ne usuđuje govoriti o stanju u biskupiji, ali je istaknuo da je biskup Penzeš uspješno vodio biskupiju. Mons. Večerin kao jedan od prioriteta vidi zalaganje za veću zastupljenost pripadnika hrvatskog naroda u državnim i upravljačkim strukturama. „Ono što ja mogu najprije je molitva, a sve ostalo u ruke Duha Svetoga“, kazao je novoimenovani subotički biskup.

Točan datum preuzimanja službe tada se još nije znao, ali mons. Večerin želio je da to bude 14. studenoga, na dan kada Crkva liturgijski časti svetoga Nikolu Tavelića, prvoga hrvatskog sveca i zaštitnika hrvatskoga naroda, koji je zajedno s još trojicom svoje subraće podnio mučeničku smrt. Posvjedočio je kako je filijalna crkva u Somboru kojom je upravljao posvećena upravo tome hrvatskom svecu, čijem zagovoru želi preporučiti i čitavu Subotičku biskupiju.