Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Elizabete Ugarske proslavljen u Slavonskom Brodu

Slavonski Brod (IKA)

Blagdan sv. Elizabete, zaštitnice Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) i Franjevačke mladeži (Frama) svečano je u srijedu 17. studenog proslavljen u franjevačkoj crkvi Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu.

 

Misu je predslavio fra Siniša Pucić, odgojitelj sjemeništaraca. Uz ostale vjernike na misi su sudjelovali članovi OFS-a i Frame.

„Sveta Elizabeta svima nam treba biti uzor i zaštitnica, jer je u svoje samo 24 godine služeći Bogu i bližnjima ostvarila svetost jednostavnošću svoga života. Iako kraljica, bila je ponizna, služila drugima, jer je znala da tako služi Bogu“, rekao je na početku mise fra Siniša.

„U riječima današnjeg Evanđelja – što god učiniste jednom od ove moje najmanje braće, meni učiniste – očituje se naša opredjeljenje za Krista. Činio je tako sv. Franjo, brojni sveci, činila je tako i sv. Elizabeta otvorivši svoje srce Gospodinu, bez kalkulacije brinući se za najsiromašnije. I mi smo kršćani pozvani tako činiti. Gospodin nas neprestano poziva da živimo po uzoru sv. Elizabete, da sebe razdajemo za one u kojima je Isus najvidljiviji, jer ćemo po toj ljubavi biti suđeni“, poručio je uz ostalo u homiliji fra Siniša.

Čestitajući nazočnim članovima OFS-a i Frame blagdan njihove zaštitnice pozvao ih je da mole zagovor sv. Elizabete da ima pomogne poput nje ljubiti Boga i bližnjega.

Blagdanu je prethodila trodnevna duhovna priprava od nedjelje 14. do utorka 16. studenog. Prije svake mise pred kipom sv. Elizabete smještenim na oltaru sv. Franje molile su se litanije sv. Elizabeti.