Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Luke proslavljen u KBC-u Rijeka

Rijeka (IKA)

Blagdan sv. Luke, zaštitnika liječnika i medicinskog osoblja, proslavljen je u Kliničkom bolničkom centru Rijeka misom u bolničkoj kapeli Gospe od Zdravlja na Sušaku.

Misu je predslavio riječki nadbiskup Mate Uzinić, suslavio je bolnički kapelan Siniša Vujčić, a uz djelatnike bolnice i pacijente sudjelovali su ravnatelj Alen Ružić i pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Snježana Juričić.

„Danas smo ovdje prvenstveno zbog liječnika i medicinskog osoblja, slaveći njihovog zaštitnika. Ali ne zaboravimo da oni postoje zbog pacijenata pa kad molimo za njih molimo i za sve bolesne“, rekao je nadbiskup na početku slavlja. Potaknuo je okupljene da svoji radom u bolnici, kao vjernici prenose istinu o onomu za kojeg kažu da je i liječnik i lijek, Isusu Kristu.

Nakon čitanja Evanđelja o poslanju 72 učenika u propovijedi je približio lik Luke evanđelista i njegove najznačajnije poruke. „U ozračju ovih ratnih zbivanja na različitim krajevima svijeta koji nas sve više okružuju, naše poslanje kao kršćana je da budemo janjci među vukovima, a to znači ne preuzeti logiku ovoga svijeta, nego donositi mir. To znači biti i živjeti s ljudima i dijeliti s njima njihovu sudbinu. Osobito sudbinu onih koji su slabi, ozlijeđeni, ugroženi, bolesni. Ako nikako drugačije onda ih liječiti svojim suosjećanjem i svojom blizinom. To je sažetak poslanja učenika koji i današnjim kršćanima ostaje trajni poziv.“

Govoreći o evanđelistu i njegovoj poruci, nadbiskup je izdvojio da je Luka donio najdetaljnije opise Marije Djevice. „Time nam je prikazao majčinsku dimenziju kršćanstva.“ Luka je i evanđelist Božje blagosti, istaknuo je nadbiskup. „On govori o Bogu koji ide čovjeku ususret, ne da ga kazni nego da ga spasi. Živimo u vremenu Crkve koja želi posebno staviti naglasak na tu dimenziju milosrđa.“

Mons. Uznić zahvalio je svim zdravstvenim djelatnicima za milosrđe i sve što čine brinući za bolesne te ih je potaknuo da evanđelje propovijedaju i žive.