Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan sv. Nikole Tavelića u Hrvatskom nacionalnom svetištu

Šibenik (IKA)

Proslava blagdana sv. Nikole Tavelića, u utorak 14. studenoga 2023. u Hrvatskom nacionalnom svetištu u Šibeniku počela je jutarnjom misom.

Nakon što su braća Samostana sv. Frane u zajedništvu s gostima izmolila Jutarnju, prvu misu blagdana predslavio je domaći gvardijan i rektor svetišta fra Josip Ivanović.

Rodivši se u ovome gradu i rastući u njemu, promatrajući primjer Franjine male braće, i Nikola je zasigurno čuo te riječi hoće li tko za mnom… Baš ovdje u Šibeniku, gdje more ljubi, miluje i šiba svojim valovima ovu stijenu gdje je sagrađena ova crkva sv. Frane, na mjestu gdje se utemeljiše Franjina braća, baš je tim mjestom prošao Gospodin kao nekada obalama Galilejskoga mora i uputio poziv Nikoli: Nikola, ako hoćeš, dođi i slijedi me!, istaknuo je osvrnuvši se na naviješteno Evnađelje.

Primijenivši iste riječi na današnje vjernike, rekao je da često čuju taj zov, osjećaju ga, znaju da je prisutan i lijepo im zvuči… „Srce bi htjelo, ali razum ponekad prijeći; volja bi pošla, ali svijet se protivi. A na nama je odlučiti: staviti sve što imamo u Kristove ruke ili poći vlastitim putem. Tu postajemo svjesni da je potrebno ostaviti užad i mreže na obalama, razvezati i razmrsiti čvorove međusobnih navezanosti na osobe, mjesta i vremena; postajemo svjesni da je potrebno koračati i u istrošenoj obući i poći stopama Kristovim u punoj slobodi srca“, poručio je o. Ivanović Okupljene štovatelje sv. Nikole pozvao je da poput njega Bogu odgovore: Hoću, evo dolazim, Gospodine, vršiti volju tvoju.

Prijepodnevnu euharistiju predslavio je ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri o. Tomislav Šanko.

Jedan od simbola sv. Nikole je plamen, a vatra pročišćava, rekao je na početku homilije. Istaknuo je da se krepost čistoće nekad krivo promatra. „Čistoća nije, zapravo, odsutnost strasti, odsutnost žara, nego je ona baš strastvenost. Sveci su bili strastveni ljudi ali su tu svoju strast, taj svoj žar usmjerili na jedno – ono što je bitno. Nisu bili neki uškopljeni ljudi, sterilni. To nije svetost. Svet je čovjek koji se daje do kraja, koji nema podijeljeno srce”, ustvrdio je.

Osvrnuvši se na čin naviještanja Evanđelja sv. Nikole i drugova muslimanima u Jeruzalemu na Kurban bajram, fra Tomislav je rekao da ih je na to nagnala ljubav prema njima. Onaj koji ljubi, drugomu želi reći istinu. „Ljubav bez istine je slijepa, ona ništa ne gradi“, dodao je propovjednik.

Naglasio je da je sv. Nikola, iako se može činiti da je uludo išao poginuti, dobro znao svoje mjesto te je položio svoj život iz ljubavi. Stoga je potaknuo vjernike da nađu svoje mjesto i budu svjesni onoga što nisu i onoga što jesu.

Svetost počinje od malih stvari“, zaključio je o. Šanko, potaknuvši okupljene da budu široke duše poput sv. Nikole.

Misu su suslavili ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca o. Miljenko Hontić i još dvojica svećenika. Liturgijsko pjevanje na oba slavlja predvodio je zbor svetišta pod vodstvom orguljašice Veronike Paić. Posluživali su bogoslovi i postulanti Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca.

Nakon misa vjernici su iskazali štovanje sv. Nikole ophodom oko slike njegovoga najstarijeg lika i paljenjem svijeća ispred njegovoga pokrajnjeg oltara.

Središnje misno slavlje u 18 sati predvodit će dubrovački biskup Roko Glasnović, u zajedništvu sa šibenskim biskupom Tomislavom Rogićem. Misi će prethoditi procesija šibenskim ulicama koja će krenuti u 17:20 od crkve sv. Frane. Prijenos mise moći će se pratiti u programu Laudato televizije i Hrvatskoga katoličkog radija.

Cijeloga dana u svetištu je moguće isprositi potpuni oprost, po uvjetima koje je odredila Apostolska pokorničarna.