Budi dio naše mreže
Izbornik

Posljednji dan trodnevnice sv. Nikoli Taveliću u Hrvatskom nacionalnom svetištu

Šibenik (IKA)

Trodnevna priprava za blagdan prvoga hrvatskog kanoniziranog sveca u Hrvatskom nacionalnom svetištu sv. Nikole Tavelića u Šibeniku zaključena je u ponedjeljak 13. studenoga 2023. misom i obredom spomena mučeništva sv. Nikole i drugova.

Večernju misu u crkvi sv. Frane predslavio je vikar Župe Bezgrješnog Srca Marijina u Vinkovcima o. Franjo Čolakovac, OFM Conv.

Na početku homilije istaknuo je da se u naviještenom Evanđelju (Lk 17, 1 – 6) prepoznaju tri teme – grijeh, opraštanje i milosrđe te vjera. Posebno izdvojivši grijeh sablazni, okupljenim vjernicima posvijestio je da ćemo se kao grešnici svi jednom pojaviti na Božjem sudu, no nada nam je Božje milosrđe. Naša vjera i plodovi vjere bit će prosuđeni po našem milosrđu – dodao je.

Konkretan primjer propovjednik je pružio iz življenja obitelji. „Koliko ima razumijevanja i nesuđenja u jednoj obitelji, toliko ima sreće. Blago bračnim parovima koji imaju milosrđa, oni će ga konzumirati najviše jedno od drugoga. Blago bračnim parovima, muževima i ženama koji znaju jedno drugo ne suditi. Učimo se, ja zajedno s vama, ne suditi. Prvo one koji nas sude i osuđuju, na nama nije da sudimo.“

„Drugi korak je oprostiti. Oprostiti od srca. Ništa nas ne čini tako sličnima Bogu kao moć da praštamo. Jer Bog neprestano prašta“, naglasio je fra Franjo.

Upotrijebivši opet primjer iz obitelji, rekao je da je božanski kada žena ili muž uzvraća dobro drugomu kada mu je učinio zlo. „Tako se gradi obitelj, tako se gradi društvo“, naglasio je.

Okupljeno mnoštvo potaknuo je i na iskrenost prema sebi. „Beskrajno više smo grijeha učinili koje nama Bog treba oprostiti, nego da nas do kraja života ljudi muče i progone. Samo se treba iskreno, samokritički zagledati u vlastito srce i u vlastitu dušu.“

Na kraju homilije uputio je poticaj i na treću temu iz Evanđelja – vjeru. Ustvrdio je da je vjera dragocjena jer stavlja čovjeka u ispravan odnos Bogom. „Jedina Osoba u našem životu koja nam znači biti ili ne biti je Bog, Isus Krist. Sve drugo je nadoknadivo; i zdravlje i bolest i život, sve možemo nadoknaditi ali Boga se ni s čim ne može nadoknaditi“, naglasio je predslavitelj.

Upozorivši da bez Boga čovjeku ostaju samo smrt i pakao, potaknuo je vjernike da njeguju vjeru i u njoj rastu. „Kako kaže apostol Pavao, raspiruj milosni dar Božji u sebi. Neka nam Gospodin svima udijeli milost opraštanja i dar vjere po zagovoru svetog Nikole Tavelića“, zaključio je o. Čolakovac.

Po završetku mise održan je obred spomena mučeništva sv. Nikole i drugova. Obred je predvodio domaći gvardijan i rektor svetišta o. Josip Ivanović. Obred koji je po prvi put održan prošle godine, sadrži navještaj riječi Božje, čitanja iz Bule proglašenja svetim Nikole Tavelića i drugova Divini magistri pape Pavla VI., prinos cvijeća, svjetla i kada, te Litanije sv. Nikole.

Obred je završio ophodom štovatelja sv. Nikole oko slike njegovoga najstarijega poznatog lika, izložene u svečanom okviru.

Na blagdan sv. Nikole Tavelića, 14. studenoga u nacionalnom svetištu mise će biti slavljene u 8, 10:30 i 18 sati. Jutarnju misu predslavit će rektor Ivanović, a prijepodnevnu ministar Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri o. Tomislav Šanko. Večernju misu kojoj će prethoditi procesija šibenskim ulicama predslavit će dubrovački biskup Roko Glasnović.