Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagdan Uzvišenja Svetog Križa proslavljen u riječkoj katedrali

Rijeka (IKA)

Blagdan Uzvišenja Svetog Križa u utorak 14. rujna svečano je proslavljen u katedrali sv. Vida u Rijeci u kojoj se nalazi i štuje Čudotvorno raspelo, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Riječke nadbiskupije.

Liturgijskim slavljem predsjedao je riječki nadbiskup koadjutor i dubrovački apostolski upravitelj Mate Uzinić. Na početku homilije istaknuo je da taj blagdan koristi dva pojma koji se na prvi pogled isključuju, no istoznačnice su – križ i uzvišenje. U Isusovo vrijeme križ je bio stratište, sredstvo pogubljenja razbojnika i robova. S Isusom i njegovom smrću na križu, to sredstvo patnje postalo je sredstvo uzvišenja i spasenja. Križ je način na koji je Bog uzvisio Isusa Krista. Ono je sredstvo po kojemu i mi postajemo uzvišeni. Bog je po Isusovom smrti na križu pokazao koliko ljubi svijet i križ je znak ljubavi, pojasnio je propovjednik.

U kontekstu predaje o Čudotvornom raspelu koje se čuva i štuje u riječkoj prvostolnici, godini 1296. kada je Petar Lončarić nakon gubitka u kockanju ljutito bacio kamen na raspelo i pod njime se otvorila zemlja koja ga je progutala, mons. Uzinić poručio je da je pogrešno na Boga gledati kao osvetnika. Nije križ i njegovo osvetničko djelovanje zbog onoga koji ga je povrijedio taj koji čini da netko ‚propada u zemlju‘ i prestaje živjeti i djelovati, nego je to samo zlo koje netko čini u odnosu na križ koji je sredstvo spasenja. Osobito je to zlo kocke i drugih hazardnih igara koje doista ‚zakapaju‘ one koji se odaju takvoj pošasti. Oni nisu toliko uvreda protiv križa, odnosno jesu jer su uvreda poruci koju križ nosi i razlog da križ i danas krvari, nego su zapravo više način uništavanja samih sebe i svih onih s kojima smo povezani, istaknuo je.

Nadahnut esejem u kojemu se križ spominje kao poprečna greda u koju čovjek simbolično udara sa svojim bolestima, gubitkom voljene osobe, umorom, izdajama i drugim situacijama, nadbiskup koadjutor poručio je da ta „poprečna greda“ nema stalež, ugled u društvu. Ta „poprečna greda“ može zauzeti sve oblike i razmjere i križ je dio života svakog čovjeka.

„Križ je realnost u svakom ljudskom životu, ali sve manje ljudi mu je doraslo. Više ga ne prihvaćaju i ne podnose njegov teret. Ali ti nemaš drugog izbora. Ili ćeš nositi svoj križ ili će te tvoj križ zgnječiti. Moći ćeš ga nositi jedino ako naučiš shvaćati skriveni smisao križa. Križ te vraća k istini o tebi, k pravoj mjeri ograničena, slaba, ranjiva, malena ljudskog djeteta. Križ te može osloboditi stvari koje te hoće zgnječiti. On te može osloboditi tvoje osrednjosti“, poručio je.

Zaključujući, mons. Uzinić je istaknuo da nas križ neće osloboditi trpljenja, ali nas može osloboditi neizdržive besmislenosti trpljenja i njegove neplodnosti. „Ti možeš opet biti čovjek. Ti sve vidiš drugačije i mnogo bolje očima koje su plakale. Očima koje su gledale križ koji nije više stratište, sredstvo na kojemu se ubija razbojnika. Na njemu je umro Bog koji nam se u ljubavi pridružio u svim našim situacijama, a najviše u patnji.“

Nakon liturgijskog slavlja mons. Uzinić, zajedno s rektorom riječke prvostolnice mons. Matijom Matičićem, okupljenim svećenicima i vjernicima ophodio je oko Čudotvornog raspela.