Budi dio naše mreže
Izbornik

Blagoslovljen novi kip bl. Augustina Kažotića u Starom Gradu

Stari Grad (IKA)

U povodu 700. godišnjice smrti prvoga hrvatskog blaženika, dominikanca, zagrebačkog i lucerskog biskupa Augustina Kažotića, tri dana uoči njegovog blagdana, u ponedjeljak 31. srpnja 2023., u klaustru dominikanskoga Samostana sv. Petra Mučenika u Starom Gradu na Hvaru otkriven je njegov kip.

Autor skulpture je akademski kipar franjevac Joakim Jaki Gregov. Kip je izveden na inicijativu starješine dominikanskog samostana fr. Ante Kazotija, porijeklom iz Kažotićeva roda, koji je organizirao trodnevni program Kažotiću u čast.

Umjetnina je visoka 120 centimetara, a postavljena je na jednako visoko postolje. Kip je izrađen od bračkog kamena veselja, a postolje je izrađeno od trogirskoga kamena iz Planoga.

Kip su u zajedništvu, nakon prigodnoga predstavljanja, otkrili hvarski biskup Ranko Vidović i provincijal Hrvatske dominikanske provincije fr. Slavko Slišković. Biskup Vidović je zatim blagoslovio kip.

Uvodno je starješina fr. Ante Kazoti predstavio trodnevni program kojim se na Hvaru obilježava 700. godišnjica Kažotićeva rođenja za nebo. Riječ je o predstavljanju knjige Marlona Macanovića „Viktor, kardinalova pobjeda“, o otvorenju izložbe „Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu“ Karin Grenc i blagoslovu novoga kipa, koji je vrhunac trodnevne proslave.

Starješina je zahvalio autoru kipa fra Joakimu Gregovu i trogirskim poduzetnicima koji su financirali troškove izrade i postavljanja kipa. Zahvalnost je izrazio i provincijal Slišković te je okupljenima ukratko predstavio Kažotićevo djelovanje. Povjesničarka umjetnosti i dugogodišnja kustosica Biserka Rauter Plančić govorila je o umjetničkim dosezima autora kipa. Glazbeno su program obogatili Faroski kantaduri, a program je moderirala Tanja Baran, predsjednica Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ koja se na osobit način bavi promicanjem štovanja hrvatskih svetaca i blaženika. Sudjelovali su i gradonačelnik Staroga Grada Antonio Škarpa te pročelnik Konzervatorskoga ureda u Splitu Rade Bužančić.

Svečanosti blagoslova kipa prethodilo je misno slavlje koje je, u zajedništvu s domaćinima dominikancima i ostalim svećenicima, predvodio biskup Vidović. Istaknuo je da se kipovi u crkvama postavljaju zato da bi se moglo lakše ući u komunikaciju s Bogom. Naglasio je da se veličina umjetnika ogleda u njegovu pogledu da u kamenu vidi lik pa iz kamena očisti višak. Ponekad kip zahtijeva i restauraciju, a najveći restaurator je Isus Krist koji vjernike po sakramentima uvijek iznova čini savršenom slikom Božjom, zaključio je biskup Vidović.