Budi dio naše mreže
Izbornik

Božićno primanje Dubrovačke biskupije: Mons. Uzinić poželio svima otajstveno rađanje Sina Božjega u srcima, po vjeri

Dubrovnik (IKA)

Na Božićnom primanju Dubrovačke biskupije u srijedu 22. prosinca na prostoru ispred Biskupske palače u Dubrovniku tradicionalno su objavljena imena predvoditelja Feste sv. Vlaha 2022. i imena novih festanjula iz reda pomoraca i iz reda obrtnika.

Prvi dio programa odvijao se u katedrali Gospe Velike gdje je riječi pozdrava uputio apostolski upravitelj Dubrovačke biskupije i riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. Program je moderirao delegat s ovlastima generalnog vikara i rektor zborne crkve Sv. Vlaha don Hrvoje Katušić. 

Mons. Uzinić kazao je kako prošle godine uz Božić nije mislio da će i ove godine imati priliku biti u Dubrovniku i uputiti svima zahvalnost za suradnju u protekloj godini, pa se osjeća kao onaj kojemu je dano još malo vremena. „Gospodin mi je dao tu milost, drago mi je da sam danas ovdje s vama. Vrijeme je teško, složeno i svi mi se na različite načine s tom poteškoćom nosimo. Skupa sa svojim suradnicima smatrao sam da bi bilo šteta propustiti ovaj susret bez obzira na vrijeme, ovu moju posljednju priliku da vam svima doista uputim riječ zahvalnosti za godine koje su za nama i dobre želje za godine koje su pred nama. Sada kad ste vi u pitanju to će biti pod vodstvom novog dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića, kojega i ovom prilikom pozdravljam.“

Nadbiskup je zatim govorio o samom Božiću, rekavši kako je Božić je posebno otajstvo koje nas uvijek na osobit način raduje. Usmjeravajući promišljanje na ono što se dogodilo prije 2000 godina u gradu koji se zvao Betlehem, mons. Uzinić kazao je kako su tada u tom gradu istovremeno bile dvije stvarnost: jedna paralelna stvarnost koja je živjela svoj život i nije primijetila otajstvo te druga koja se susrela s otajstvom utjelovljenja Božjeg Sina koji je u betlehemskom djetetu odlučio postati s nama Bog. „Mi bismo svakako željeli da ovaj Božić koji je pred nama također i naše obitelji, naš Grad, naša biskupija postanu svojevrstan Betlehem. No trebali bismo se potruditi da to ne bude samo onaj paralelni Betlehem, Betlehem koji će živjeti svoj život a neće primijetiti otajstvo, nego bismo se trebali svi zajedno potruditi da se dogodi onaj otajstveni Betlehem, Betlehem u kojemu ćemo prepoznati utjelovljenje Sina Božjega u betlehemskom djetetu“, poručio je nadbiskup. 

Ponudio je i odgovor, utemeljen na nedjeljnom evanđelju, o tome kako da se dogodi taj otajstveni Betlehem. Taj evanđeoski ulomak vodi slušatelje na stvarno i prvo mjesto utjelovljenja Sina Božjega u ovaj naš svijet, a to mjesto je Blažena Djevica Marija, kazao je. Pozvao je sve da, sa željom da im se dogodi onaj otajstveni Božić, svoje misli usmjere prema tom mjestu onog prvog utjelovljenja Sina Božjega, koje se dogodilo zbog Marijine vjere koja je po vjeri i s vjerom prihvatila to otajstvo. 

„Evo, želio bih da se i nama, nama koji se pripremamo za Božić i želimo da nam to doista ne bude samo onaj Božić običaja, Božić lijepih svjetala, Božić blagdanskih stolova nego  da to bude doista otajstveni Božić da i mi tom otajstvu koje se dogodilo u Mariji, koje se dogodilo u Božiću, pristupimo s vjerom. Da prepoznamo s vjerom ono što se dogodilo Mariji, da prepoznamo s vjerom ono što se dogodilo u Božiću. Ali da isto tako s vjerom omogućimo da ono što se dogodilo u Mariji, u Božiću, da se može dogoditi u svakomu od nas u vjeri, da kao i Marija s vjerom možemo začeti utjelovljenog Sina Božjega“, kazao je apostolski upravitelj, dodavši da je to njegova prva želja: da se svakom od nas dogodi utjelovljenje Sina Božjega u našoj nutrini, u našim srcima po vjeri.

Nije dovoljno da nam se dogodi samo začeće po vjeri, nastavio je, nego je potrebno i nešto drugo. I za to je primjer Blažena Djevica Marija, to prvo mjesto Božjeg utjelovljenja. Ona nije samo slušala Božju riječ nego je toj Božjoj riječi rekla svoj ‘Evo me’ i tad se dogodilo začeće. Onda je iz te Božje riječi i živjela. Živjela je svoje odnose, živjela je prije svega odnos s tom Utjelovljenom riječi, ali i prema svima drugima. Iz toga je nadbiskup izvukao i drugu želju za Grad, za biskupiju, obitelji i svakoga ponaosob. Poželio je svima da se „ono što je po vjeri u nama začeto rodi u našim svakodnevnim odnosima, onom što činimo u odnosu prema braći i sestrama ljudima, da budemo prepoznati i prepoznatljivi kao oni koji su začeli i kao oni koji rađaju Isusa Krista u ovaj svijet“. Marija je svima u tom primjer i njezin način začeća je jedinstven u povijesti spasenja. Ona je i model prema kojemu se možemo uvijek ponovno i sami oblikovati začinjući i rađajući Božjeg Sina po kvalitetnom predanom služenju u ljubavi braći ljudima, stavljajući im se na raspolaganje, svatko u svom zvanju i počinjući od vlastitih obitelji ali onda i društvene zajednice i crkvene zajednice.

Kao jedan od načina toga „biti oni koji su začeli i rodili“ mons. Uzinić je spomenuo sinodalni proces koji je u tijeku u cijelog Crkvi, pa i Dubrovačkoj biskupiji. „Nalazimo se u vremenu u kojem se pripremamo za sinodu, za sinodalnu Crkvu koju bismo trebali – to je zapravo to naše rađanje –  izgrađivati na način da živimo zajedništvo Crkve, da svatko od nas u tom zajedništvu sudjeluje sa svojim vlastitim doprinosom kako bismo onda mogli biti oni koji vrše izvršavaju ono poslanje koje smo kao Crkva i kao kršćani dobili u ovom prostoru i vremenu“, objasnio je nadbiskup. 

Svoje obraćenje završio je sa željom da se dubrovačka Crkva, koja je do sada imala dosta elemenata sinodalnosti, nastavlja izgrađivati na ovom sinodalnom putu, da svi sudjeluju u zajedništvu te Crkve te da svatko na neki način nastavi to njezino poslanje u ovom prostoru i vremenu. Čestitao je svima Božić i poželio blagoslovljenu novu 2022. godinu.

Rektor crkve sv. Vlaha najavio je kako će središnje euharistijsko slavlje Feste sv. Vlaha, koja slavi visoku obljetnicu 1050 godina svoga postojanja predslaviti kardinal hrvatskih korijena nadbiskup Chichaga Blase Cupich.

Festanjuli Feste sv. Vlaha 2022. su: iz reda pomoraca gospar Teo Grbić, kapetan duge plovidbe, i iz reda obrtničkih zanimanja gospar Toni Cvjetković. Apostolski upravitelj mons. Uzinić uručio je novim festanjulima dekrete o imenovanju, rektor Katušić pročitao životopise.

Pomorac Teo Grbić je rođen u Dubrovniku 1959. od oca Iva i majke Nine r. Zglav. Svete sakramente primio je u župama sv. Andrije, sv. Mihajla i katedrali. Vjenčao se 1988. godine s Anom Margeta u Stonu. Ima dvoje djece, sina lvana i kći Teu. Osnovnu, srednju pomorsku školu kao i višu pomorsku školu završio je u Dubrovniku. Ispit kapetana duge plovidbe položio je 1992. godine u Dubrovniku. Bio je zapovjednik hidroglisera, prvi zapovjednik broda Princess of Dubrovnik, sudionik Domovinskog rata i nosilac Spomenice Domovinskog rata. Kao pomorski časnik plovio je na raznim stranim kompanijama. Zadnjih 18 godina plovio je na putničkom brodu Norwegian Cruise gdje je 2013. godine postao zapovjednikom.

Obrtnik Toni Cvjetković je rođen 1967. godine u Dubrovniku u obitelji Antuna i Lucije r. lvančević. Sakramente je primio u župama sv. Mihajla, Sv. Spasitelja i Svetoga Križa u Gružu. Vjenčao se 1994. godine s Lucijom r. Čučuk u Konavlima na Grudi. Imaju sina Antonia i kćer Lucijanu. Ljeti je na otoku Šipanu, a tijekom godine živi u župi Svetog Križa u Gružu u kojoj je i pjevač u crkvenom zboru. Osnovnu školu pohađao je u Zatonu Malome, Orašcu i Gružu. Srednju pomorsko-tehničku školu, smjer Elektrotehnika završio je 1986. godine u Lapadu. Od tada radi kao električar. Sudionik je Domovinskog rata do 1995. godine, nakon čega se zapošljava u HEP-u gdje radi i danas.

Na Božićnom primanju sudjelovali su svećenici, redovnici, redovnice, predsjednici i članovi biskupijskih vijeća, ureda i ustanova, vjeroučitelji i vjeroučiteljice, vjernici angažirani u životu dubrovačke Crkve, predstavnici drugih vjerskih zajednica te predstavnici akademskog i društveno-političkog života, kulture i medija. Nakon programa u katedrali uslijedilo je čestitanje i druženje na trgu ispred Biskupske palače.