Budi dio naše mreže
Izbornik

Brifing o Sinodi: Crkva među domorocima uspostavlja služitelje riječi

Vatikan (IKA)

Na konferenciji za novinare posvećenoj posebnoj skupštini Biskupske sinode za panamazonsko područje u četvrtak 10. listopada u Vatikanu govorili su biskup Wilmar Santin, koji vodi dijecezu Itaituba u Brazilu, biskup Medardo de Jesùs Henao Del Rio, apostolski vikar Mitùa u Kolumbiji, s. Gloria Liiana Franco Echeverri, predsjednica Konfederacije latinsko-američkih redovnika, te na kraju pročelnik Dikasterija za komunikaciju, Paolo Ruffini i tajnik Povjerenstva sinode za informiranje o. Giacomo Costa, DI, javlja Vatican News.

Na brifingu o Biskupskoj sinodi za Amazoniju, biskup Wilmar Santin koji vodi dijecezu u Itaitubi, u brazilskoj državi Parà, podsjetio je da je Papin san da jednoga dana svako amazonsko selo ima domorodačkog svećenika, te da je zatražio da se, suočavajući se s teškoćama, počne s onim što Crkva već dopušta, a to je stalni đakonat. Imamo plan, shvatili smo da je bolje početi sa službenicima riječi, prije nego sa službenicima euharistije – rekao je biskup Santin i istaknuo – Danas tako već imamo 48 službenika riječi na jeziku plemena Mundurukú.

Uskoro ćemo uspostaviti služitelje sakramenta krštenja i ženidbe, jer je Mundrukú domorocima, koji su većinom kršteni, stalo da se njihova djeca krste i vjenčaju u Crkvi. Nastojat ćemo ih imati u svakom selu. Potom ćemo vidjeti kada će biti moguće zarediti stalne đakone domoroce – rekao je biskup Santin i napomenuo: Moramo doći na vrijeme tamo gdje su ljudi, moramo promijeniti strukturu Crkve kako bi bila pokretljivija i brža u donošenju odluka, da ne ovisi više samo o svećeniku, kako bismo uspjeli donijeti Božju riječ u sva mjesta.

Biskup Medardo de Jesùs Henao Del Rio, apostolski vikar Mitùa u Kolumbiji, rekao je da je već zaredio jednog đakona domoroca. Zaredio sam ga po rimskom i domorodačkom obredu. Slavio sam obred ređenja đakona sve do trenutka predaje evanđelja – rekao je biskup Medardo de Jesùs i nastavio: Tada su domorodački starješine stavili krunu na glavu đakona, što je znak da je stekao mudrost u zajednici i da će je voditi. Nisu izgovarali nikakvu molitvu, nego se radilo samo o znaku prepoznavanja. Đakona je zajednica prihvatila, a potom je prošao kroz cijelu crkvu noseći evanđelje koje je najveća mudrost. Zajednica mu je pljeskala i obred je završio zagrljajem mira.

Nije se radilo o miješanju, nego usvajanju nekih vrijednosti domorodačkih zajednica koje su u skladu s kršćanskim vrijednostima – rekao je apostolski vikar Mitùa i dodao: Ne možemo proglasiti svetim sve što je domorodačko, ali ne smijemo ni sotonizirati. Potrebno je dobro proučiti njihove obrede. Đakon je službenik zajednice i ta je služba u skladu s domorodačkom tradicijom. Ne prihvaćamo sve što je domorodačko kako bi postalo kršćansko, nego neke elemente, prilike i slavlja koja u sebi imaju sjeme Božje riječi.

Sestra Gloria Liiana Franco Echeverri, predsjednica Konfederacije latinsko-američkih redovnika, istaknula je da pitanje žena u Crkvi nije pitanje moći, nego služenja i darivanja sebe. Crkva ima žensko lice, ona je majka, učiteljica i u ovo današnje vrijeme osobito je sestra i učenica. Samo u toj perspektivi možemo prepoznati i cijeniti posebnu ulogu žene u Crkvi kao teologinje, katehistice i animatorice.

O nasilju nad ženama s. Gloria napomenula je da ne postoji ni jedan narod u Amazoniji koji je toga pošteđen. Trgovina ljudima usko je povezana s migracijama i seksualnim iskorištavanjem žena. Nasilje se događa zbog alkoholizma, nijekanja prava i mogućnosti na školovanje, te pristupa zdravstvenim uslugama. Dotakla se i pitanja ubojstva žena kao što su na primjer redovnice koje su stradale jer su štitile siromašne domorodačke narode. To su žene, redovnice, mučenice koje su oplodile amazonsku zemlju svojim znojem i krvlju, istaknula je.