Budi dio naše mreže
Izbornik

Bula imenovanja mons. Dražena Kutleše zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom

Zagreb (IKA)

Apostolski nalog rimskog prvosvećenika pape Franje s imenovanjem mons. Dražena Kutleše zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom, koji je na liturgijskom slavlju u povodu preuzimanja službe zagrebačkog nadbiskupa, na blagdan sv. Katarine Sienske, u subotu 29. travnja 2023., u bogoslužnom prostoru bl. Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu, pročitao i pokazao apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua.

FRANJO BISKUP SLUGA SLUGU BOŽJIH časnomu bratu DRAŽENU KUTLEŠI dosadašnjemu splitsko-makarskom nadbiskupu metropolitu, imenovanomu zagrebačkom nadbiskupu koadjutoru, pozdrav i blagoslov.

Ono što naš Gospodin u prispodobi naučava: da je kraljevstvo Božje slično kvascu koji žena uze i zamijesi u tri mjere brašna, dok sve ne uskisne (usp. Lk 13, 21), prikladno se može primijeniti na djelatnu milost Duha Svetoga u pojedinim Crkvama, koje stupnjevito uzrastaju dok sasvim ne dozriju. Izrijekom je pak Krist od Petra zatražio trostruku ispovijest ljubavi, a zatim mu je triput povjerio da pase njegove ovce (usp. Iv 21, 15 – 17), kako bi Njegovo kraljevstvo, koje je Crkva, navijek poput kvasca ostalo. Tako i Mi, postavljeni na Ribarevo mjesto, tražimo prikladne suradnike u službi da bi s Nama nosili breme crkvenih zajednica. Zbog toga se žurimo posebnu pažnju pridati Zagrebačkoj Crkvi, budući da je njezin nadbiskup metropolit, Naš časni brat, kardinal Svete Rimske Crkve Josip Bozanić, zbog poodmakle dobi, žarko zamolio da mu pravovremeno nađemo nadbiskupa koadjutora u upravljanju povjerenoga mu stada. Tako Mi svraćamo svoju misao na tebe, časni brate, koji već velikim marom, razboritošću i obiljem nauka obnašaš biskupske dužnosti. Opazivši dakle ove, kao i ostale tvoje primjere pastoralne brige, držimo te prikladnim za vršenje ove službe. Stoga, iz punine Naše apostolske vlasti, čuvši savjet Dikasterija za biskupe, tebe, razriješivši te veze s metropolitskim sjedištem splitsko-makarskim, imenujemo ZAGREBAČKIM nadbiskupom koadjutorom, sa svim udijeljenim pravima i danim odgovarajućim obvezama. Tvoja će zatim briga biti da ovo Naše Pismo objaviš kleru i narodu crkvene zajednice koju spomenusmo. Časni brate, dok prelaziš iz Splita u glavni grad ljubljene zemlje Hrvatske, spomenut ćeš se triju riječi kojima smo još od početka Našega pontifikata označili trajno gibanje Crkve: hoditi, graditi, ispovijedati. Hodeći sa svojim vjernicima koji se snažno uzdaju u Gospodina, kamenjem ćeš Duha Svetoga graditi Zagrebačku Crkvu, ispovijedajući Krista Isusa. Tebe i ovu novu službu žarko povjeravamo zagovoru Majke Božje od Kamenitih vrata, svetoga Ladislava i blaženoga Alojzija Stepinca, koje već sada i Mi sami ponizno molimo da te osobitom zaštitom prate.

Danu u Rimu, u Lateranu, četrnaestoga dana mjeseca veljače, na blagdan svetih Ćirila i Metoda, Slavenskih apostola, godine Gospodnje dvije tisuće dvadeset i treće, desete Našega pontifikata.

FRANJO, PAPA

Francesco Piva, Ap. Prot.