Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas organizirao drugo druženje starih i mladih

Zagreb (IKA)

U povodi drugoga Svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba, kojemu je papa Franjo za nit vodilju uzeo redak iz psalma „Rod donose i u starosti“ (Ps 92, 15), Caritas Zagrebačke nadbiskupije održao je drugi prigodni program – druženje mladih korisnika i svojih zaposlenika s korisnicima Doma za starije osobe Centar u Zagrebu, na lokaciji Crnatkova 14.

Skupina korisnika zagrebačkog Caritasa, koji su na smještaju u Kući „Emaus“ za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi u zagrebačkom naselju Dubec i skupina Caritasovih zaposlenika proveli su prijepodne sa starijim osobama iz doma u Crnatkovoj, uz druženje i zakusku u Botaničkom vrtu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Vrijeme je brzo prošlo uz živahni razgovor, prisjećanja na prošlost i dobre savjete za budućnost te šale i pjevanje koje su animirali Katarina, Dalia, Valentina, Domagoj i Oliver iz Kuće „Emaus“, uz glazbenu pratnju njihovog odgojitelja Borne na gitari, a priključili su im se u pjesmi i drugi Caritasovi zaposlenici s voditeljicom Sektora karitativnog rada Elzom Parlov.

Svi korisnici iz Doma u Crnatkovoj su se na svoj način radovali programu i u njemu uživali. Poseban dojam ostavio je na korisnicu Baru koja iz doma nije izlazila vrlo dugo. Bila je vrlo uzbuđena u iščekivanju susreta. Rekla je da priznaje da nije mogla niti zamisliti da će to doživjeti. Inače je slijepa i najviše vremena provodi u krevetu, gdje moli za žive i mrtve te sluša prijenose misa putem medija. Glede skrbi koju ima u domu kratko je odgovorila da je osoblje i predobro prema korisnicima. Na upit što bi poručila mladima, odgovorila je „da budu strpljivi i da sve podnose kaj im život nosi jer je sve prolazno“.

Susretom se Caritas Zagrebačke nadbiskupije simbolično odazvao na poticaj pape Franje: „Pozivam vas da taj Dan naviještate u svojim župama i zajednica; da posjetite najusamljenije starije osobe, u njihovu domu ili u domovima u koje su smješteni. Potrudimo se da nitko ne proživi taj dan u samoći.“ Caritas želi ukazati na to koliko je malo potrebno da se bližnjima u starijoj dobi pomogne te im se olakša i uljepša življenje.

Voditeljica Parlov u izjavi za medije posebno je naglasila važnost pomaganja starijim osobama u oporavku od posljedica pandemije, koja je ostavila teške posljedice na njihovo psihofizičko stanje. „Ovom posjetom željeli smo pridonijeti da se starije osobe osjećaju voljeno, a s druge strane učinili smo to s dubokim uvjerenjem da starije osobe itekako mogu biti blagoslov – kako za svoju obitelj tako i za društvo u cjelini“, istaknula je Parlov.