Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije obilježio Svjetski dan siromaha

Split (IKA/TU)

Caritas Splitsko-makarske nadbiskupije obilježio je Svjetski dan siromaha, te su u toj prigodi u ponedjeljak 14. studenoga bogoslovi Centralnog bogoslovnog sjemeništa u Splitu posluživali Caritasove korisnike tijekom ručka te s njima blagovali.

Bogoslovi koji se spremaju postati svećenici na taj su način pokazali da u svom pastoralnom djelovanju neće zaboraviti služenje siromasima. Naime, Caritas i služenje siromasima neodvojivi su od euharistije.

Papa Franjo u ovogodišnjoj poruci za Svjetski dan siromaha koju je naslovio „Isus Krist radi vas posta siromašan (usp. 2 Kor 8, 9)“ ističe da „nismo na svijetu da bismo preživjeli, nego da bi svima bio omogućen dostojan i sretan život.“ Nadalje naglašava da je „Pavao susreo Petra, Jakova i Ivana koji su ga zamolili da ne zaboravi siromaha. Zajednica u Jeruzalemu upala je u velike teškoće zbog gladi koja je pogodila te krajeve. Apostol se odmah pobrinuo da organizira prikupljanje pomoći za tamošnje siromahe. Kršćani u Korintu pokazali su se vrlo osjetljivima i spremnima pomoći. Držeći se Pavlove upute, svakog prvog dana u tjednu prikupili bi ono što su prištedjeli i svi su bili vrlo darežljivi. Kao da je u tome trenutku vrijeme stalo, te i mi sami svake nedjelje za vrijeme euharistijskog slavlja činimo istu gestu, prikupljajući priloge da bi zajednica mogla odgovoriti na potrebe najsiromašnijih. To je znak koji su kršćani uvijek činili s radošću i osjećajem odgovornosti, kako nijednom bratu ili sestri ne bi nedostajalo ono što je potrebno za život.“