Budi dio naše mreže
Izbornik

Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo humanitarnu akciju za pomoć izbjeglicama iz Ukrajine

Zagreb (IKA)

Caritas Zagrebačke nadbiskupije pokrenuo je 11. ožujka 2022. humanitarnu akciju „I sitno je bitno – pomoć izbjeglicama iz Ukrajine“.

U okviru humanitarne akcije Caritas će prikupljati nekoliko vrsta pomoći iz različitih izvora.

Donacije hrane i higijenskih potrepština prikupljat će se u župnim Caritasima na području Zagrebačke nadbiskupije te na Caritasovim lokacijama u Zagrebu: Babonićeva 121, Crnojezerska 20, Avenija Dubrava 220 te u Caritasovu skladištu Ribička 4, Rakitje.

U poslovnicama Hrvatske poštanske banke, Hrvatske pošte i FINA-e, a naknadno i na drugim lokacijama, bit će postavljene Caritasove kasice za prikupljanje novčane pomoći – sitnog novca, koji uskoro prestaje biti u opticaju ulaskom Hrvatske u eurozonu.

Uz prikupljanje donacija – kovanica, pomoć je moguće uplatiti i putem mobilnog bankarstva, jednostavnim skeniranjem 2D barkoda – donacija od 9.99 kuna ili u iznosu po odabiru te uplatom na račun: Zagrebačka banka: IBAN: HR74 2360 0001 5030 1413 5, Poziv na broj 05500, za uplate iz inozemstva: SWIFT/BIC: ZABAHR2X.

Prikupljena pomoć, sukladno potrebama, distribuirati će se dalje prema izbjeglicama.

„Dok primamo brojne upite kako pomoći? te bilježimo one koji se dobrovoljno stavljaju na raspolaganje za prikupljanje pomoći, komunikaciju na ukrajinskom jeziku, psihosocijalnu pomoć izbjeglicama i dr., pripremamo se i za prihvat majki i djece u neke od Caritasovih objekata. Svaka naša i najmanja pomoć je bitna i potrebna. Stoga pozivamo sve koji mogu da se uključe u ovu humanitarnu akciju te svojim, makar i sitnim doprinosom, olakšaju patnje stradalog ukrajinskog naroda“, ističe ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s. Jelena Lončar.

Na konferenciji za tisak, koju je CZN organizirao 11. ožujka, u povodu početka akcije, medijima i svima koji će se u akciju uključiti, obratila se putem platforme Zoom hrvatska veleposlanica u Ukrajini Anica Djamić koja je podržala akciju „I sitno je bitno“. Naglasila je da je svaka pa i mala pomoć bitna, a u trenutnoj situaciji još i hitna.

Više informacija o akciji može se naći na Caritasovim mrežnim stranicama te upitom na adresu e-pošte isitnojebitno@czn.hr ili broj mobitela 099 269 6691.