Budi dio naše mreže
Izbornik

Centar za duhovnost i kulturu „Ignacije“ obilježio Međunarodni dan volontera

Zagreb (IKA)

Centar za duhovnost i kulturu „Ignacije“, u suradnji s Volonterskim centrom „Zagreb“ i Nacionalnom upravom Papinskih misijskih djela u Republici Hrvatskoj, u povodu Međunarodnog dana volontera, u ponedjeljak 4. prosinca 2023., organizirao je panel-raspravu „Volontiranje bez granica: stranac nam treba biti bližnji“ te izložbu predmeta i fotografija iz misija.

U raspravi su o različitostima i ljepotama susreta sa strancima te života u drugim kulturama i zemljama govorili: povjerenik Zagrebačke nadbiskupije za pastoral migranata i turista preč. Anđelko Katanec, voditeljica zagrebačkog ureda Isusovačke službe za izbjeglice Ana Marčinko, jedna od osnivačica Zaklade „Dijete svjetla“ Lucija Šubić, volonterka Zaklade „Dijete svjetla“ Maja Đaković i voditelj Centra „Ignacije“ o. Tvrtko Barun. SI.

Govornici su zaključili da je za volontiranje prvenstveno važna želja za služenjem, učenjem i upoznavanjem različitosti. Da bi taj put bio ispravan, poniznost uvijek mora biti negdje blizu nas jer se tako kroz volontiranje može služiti drugima.

Naslovom panel-rasprave organizatori su željeli ukazati na nužnost prihvaćanja drugoga, i često drugačijega, kao bližnjega.

„Ovim panelom željeli smo dati odgovor na pitanje što nakon volontiranja u drugim kulturama donosimo natrag u našu domovinu i zajednicu. Kako smo obogaćeni kao volonteri i kako to iskustvo, bogatstvo i nove elemente vlastitog života možemo iskoristiti u zajednici u kojoj živimo, ali i pri susretu s onima koji su trenutačno u Hrvatskoj stranci, od izbjeglica do ekonomskih emigranta“, istaknuo je o. Barun.

Nakon rasprave održana je izložba predmeta i fotografija iz misija, koja je nastala u suradnji s Nacionalnom upravom Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj. Izložbeni primjerci predmeti su koje su hrvatski misionari donijeli sa sobom pri povratku iz Afrike, a izložbu je predstavila ravnateljica Nacionalne uprave s. Ivana Margarin.

„Ovaj događaj već drugu godinu organiziramo u suradnji s Volonterskim centrom ‚Zagreb‘, s ciljem ukazivanja na ljepotu i važnost volontiranja, davanja sebe za drugoga, za društvo i zajednicu. Također, želja nam je i da se udruge koje se bave slanjem i podrškom volonterima tijekom volonterskog iskustva susretnu, razmjene iskustva i podijele ih s javnosti“, poručila je koordinatorica programa i projekata u Centru „Ignacije“ Ana Hrgovčić.