Budi dio naše mreže
Izbornik

Čestitka nadbiskupa Puljića novom zagrebačkom nadbiskupu Kutleši

Split (IKA)

Prigodom imenovanja mons. Dražena Kutleše zagrebačkim nadbiskupom, mons. Želimir Puljić, apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije, uputio je čestitku koju prenosimo u cijelosti.

Preuzvišeni nadbiskupe Kutleša,

Nakon što je prihvaćeno odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom, jučer Vas je papa Franjo imenovao zagrebačkim nadbiskupom. Od srca čestitam na povjerenju koje su Vam iskazivali papa Benedikt XVI i papa Franjo, pa ste poslušno i predano u tri (nad)biskupije obnašali službu koadjutora, a onda s vremenom preuzimali i upravu dotičnih dijeceza.

Drago mi je primijetiti i neke simbolične stvari povezane s Vašim imenovanjima. Znakovito je što je Vaš dekret imenovanja biskupom koadjutorom Porečke i Pulske biskupije bio potpisan na spomendan sv. Ignacija Antiohijskoga (17. 10. 2011.). Taj veliki svetac i mučenik, u svojim divnim pismima kršćanima Male Azije, pokazao je koja je uloga biskupske službe u Crkvi. Zapelo mi je također za oko i Vaše biskupsko geslo koje ste tada uzeli iz Psalma 31, a imao ga je i blaženi Alojzije Stepinac: „U Tebe se, Gospodine, uzdam!“

Nakon devet godina predanog služenja u biskupijama Poreču i Puli, papa Franjo Vas je imenovao nadbiskupom koadjutorom Splitsko-makarske nadbiskupije na blagdan sv. Benedikta, utemeljitelja zapadnoga redovništva i zaštitnika Europe (11. srpnja 2020.). On je svojoj subraći redovnicima ostavio pravilo života i rada, izraženo u dvije riječi: Moli i radi (ora et labora). Za nepune dvije godine, nakon što je prihvaćeno odreknuće nadbiskupa mons. Marina Barišića, Vi ste 13. svibnja 2022. preuzeli vodstvo Splitsko-makarske nadbiskupije koje, nažalost, nije dugo trajalo. Naime, 14. veljače 2023. papa Franjo imenovao Vas je zagrebačkim nadbiskupom koadjutorom, a jučer, 15. travnja 2023. i zagrebačkim nadbiskupom.

Dan preuzimanja pastoralnoga upravljanja Zagrebačkom nadbiskupijom poklopio se s datumom rođenja drage uspomene kardinala Franje Kuharića, kojega je naslijedio Vaš predšasnik kardinal Josip Bozanić. Svima je dobro poznato kako su ne samo katolici, već i svi ljudi dobre volje s osjećajima poštovanja prepoznali da je kardinal Kuharić bio odano posvećen dobru vjernika, naroda i domovine, te posebice zaštiti dostojanstva i života svakog ljudskog bića. Nije se umarao, naime, zauzimati se za obranu vrjednota i moralnih načela, te promicanju istine i pravde.

Imajući u vidu brojne izazove koji Vas očekuju u novoj službi, poželio bih neka Vas nadahnjuje optimizam kardinala Kuharića i Stepinčevo neograničeno pouzdanje u Gospodina. Vaše služenje je na otajstven način umreženo i s drugim biskupima našeg naroda, a i šire. Niste, dakle, sami. Puno je onih koji Vas prate svojim molitvama i svojom naklonošću: od svećenika, redovnica i redovnika do zauzetih i odanih vjernika laika. Neka Vas ta svijest ispunja radošću, hrabrošću i zahvalnošću. Preporučit ću Vaš rad zagovoru nebeske Majke Marije.

Uz srdačan pozdrav iz Splita primite iskrene čestitke od nadbiskupa u miru mons. Marina Barišića, klera, Bogu posvećenih osoba i vjernika ove nadbiskupije sa željom i molitvom neka Vas Gospodin blagoslovi i čuva. Uz bratski pozdrav u Gospodinu,

✠ Želimir Puljić,
Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije