Budi dio naše mreže
Izbornik

„Četvrtak za dušu“ – novi program Ureda za pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije

Split (IKA)

U Župi Presvetog Srca Isusova u Splitu u četvrtak, 15. veljače počeo je prvi susret ciklusa „Četvrtak za dušu“ u organizaciji Ureda za Pastoral mladih Splitsko-makarske nadbiskupije.

Program je zamišljen kao mjesečna duhovna obnova za mlade tijekom koje gost predavač svjedočanstvom ili predavanjem pomaže rasti u vjeri. Program je počeo misom koju je predvodio predstojnik Ureda za mlade don Ivan Terze, a glazbeno animirao VIS Veritas Aeterna. Nakon mise brojni mladi poslušali su prvog gosta Roberta Tomića iz Posušja koji je govorio o temi „Kako sam se oslobodio ropstva kockanja“. Predstavio je svoj mladenački period života opisujući svoje živahno djetinjstvo i školsko razdoblje te kako su ga tijekom drugog razreda srednje škole izbacili iz škole. Tada je samoinicijativno otišao u općinu prijaviti se u vojsku. Nakon vojske radio je s ocem kao klesar i nakon toga otišao u Njemačku tražeći posao, međutim ni tamo se nije dugo zadržao. Tijekom ratnog razdoblja u Hrvatskoj vratio se u Domovinu i prijavio se kao dobrovoljac te otišao na dubrovačko ratište i nakon toga se vratio u izviđače u Posušje. Nakon ulaska u brak krajem devedesetih godina, ušao je u poduzetničke vode s prijateljima otvaranjem benzinske postaje gdje je prvi put osjetio velike količine novca te ga je to prvi put povuklo u kladionicu.

„Tada sam prvi put ušao baš ekstremno u to, kockao sam na krate i na kladionice. Nalazili smo se iz cijele regije, kockali bi velike količine novaca. Sve je to išlo dok sam imao novaca. U jednom trenutku života, s poslovnim partnerima odlučio sam kako je dobro prodati benzinsku postaju koju smo posjedovali većoj korporaciji te sam nakon toga ušao u jedan samostalni posao foto studija u koji sam uložio dosta novaca, međutim kocku i dalje nisam ostavio.“ Gost je nastavio svoje svjedočanstvo opisujući kako je u međuvremenu izgubio obiteljsku kuću koju je stavio kao hipoteku prije nego li je krenuo u poduzetnički pothvat s prijateljima. „Nisam vratio hipoteku kuće u Zagrebu, banka ju je oduzela, a u njoj su bila moja dva brata, obojica s četvero djece i završili su na ulici. Ja sam bio u ogromnim dugovanjima i došao sam u stanje da nemam kruha u kući. Prokockao sam sve živo.“ Opisao je kako ne samo da je upao u grijeh ovisnosti o kocki, već kako ga je sve to uvelo u grijeh laganja. Kako bi se domogao novca, lagao je na sve moguće načine. Tako je rasprodao sve što je imao, odnosno prokockao, i shvatio da je na samom rubu. Godine 2008. u Posušje je došao seminar Mali tečaj kršćanstva – Kursiljo te je na nagovor prijatelja otišao na taj seminar, ali bez ikakvih očekivanja da će to moći promijeniti situaciju. Drugoga dana tog seminara bila je mogućnost za ispovijed, nakon koje je Robert osjetio milosno stanje u kojem se pitao čime je on zaslužio ovoliku milost oprosta. Prvi dan po završetku seminara otišao je u kafić u koji je inače odlazio, ali se tad prvi put nakon ispovijedi susreo s tom kušnjom budući da se tamo nalazila i kladionica.

„Govorio sam tada samome sebi kako neću više kockati velike iznose kao prije, sad ću samo male iznose ulagati. Međutim kad sam došao na pult uplatiti taj listić, čuo sam glas koji mi govori da ako uplatim ovaj listić, neću imati s Njim udjela. Tada sam samo bacio taj listić i pobjegao iz kladionice. Osjećaj slobode koji sam u tom trenutku osjetio je neprocjenjiv. Od tog trenutka nikada više nisam ušao u kladionicu. Tada sam mogao reći da sam stvarno slobodan te ovisnosti.“

Opisao je kako kocka nikome nije donijela dobro, to je idolopoklonstvo koje uvodi u grijeh laganja, razdire obitelj i odnose, a ne samo ovisnika. „Moja dva brata su otišla na ulicu zbog moje kocke, ali su mi oprostili. Nikada mi nisu prigovorili što sam im prokockao kuću. Tu sam shvatio snagu oprosta. Ja koji sam pogazio sve, kako vratiti povjerenje među ljudima? I Bog mi je rekao da neću ja vratiti povjerenje svojom snagom i trudom, nego u suradnji s Njim i Njegovom milošću, rekao je.

Robert je istaknuo snagu molitve te svjedočio kako je njegova žena za njega molila deset godina da se oslobodi ropstva kocke. Potaknuo je mlade da ako imaju problema s ovisnosti o kockanju, neka ne podcjenjuju sakrament ispovijedi te podsjetio koliko je upravo to njemu pomoglo. Bog nam oprašta, ali nas i svojom milošću ohrabruje da donesemo korake kojima ćemo mijenjati sebe.
Po završetku svjedočanstva uslijedilo je euharistijsko klanjanje. Na kraju je don Ivan pozdravio brojne mlade te ih pozvao i idući četvrtak na klanjanje za mlade kao i najavio novi četvrtak za dušu u ožujku kada će gost biti o. Stjepan Ivan Horvat, misionar Krvi Kristove.