Budi dio naše mreže
Izbornik

COVID-19: Od utorka nove, oštrije, mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite RH

Zagreb (IKA)

Nacionalni stožer civilne zaštite Republike Hrvatske objavio je u nedjelju 25. listopada nove mjere koje se odnose na ograničavanje javnih i drugih okupljanja na 50 osoba, a donesena je i odluka o mobilizaciji zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za liječenje oboljelih od COVID-19, javlja Hina.

Ilustracija: koronavirus.hr

Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je na konferenciji za novinare da će odluka o epidemiološkim mjerama, kojima se ograničavaju okupljanja, stupaju na snagu točno u ponoć u utorak 27. listopada, a vrijedit će idućih 14 dana, nakon čega će se procijeniti provedba mjera i odlučiti treba li ih promijeniti ili produžiti.

Javna okupljanja do 22 sata, zabrana prodaje alkohola noću

“Donosimo odredbu kojom je propisana stroga mjera fizičkog distanciranja, izbjegavanje bliskog kontakta u razmaku od najmanje dva metra u zatvorenom i 1,5 metar na otvorenom prostoru. Također, nalaže se zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja s više od 50 osoba. Na svadbama može biti najviše 30 osoba. Na pogrebima i polaganjima urni najviše 30 osoba. Na ostalim privatnim svečanostima i okupljanjima može biti najviše 15 osoba”, kazao je Božinović.

Sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja. Javna događanja, okupljanja i svečanosti mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbi koje mogu trajati do ponoći. Okupljanja i svečanosti u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena utvrđenog odlukom Stožera.

Božinović je rekao kako se uvodi obveza dostavljanja obavijesti o održavanju javnih događaja s više od 30 osoba nadležnoj službi civilne zaštite, kao i obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim događajima s više od 15 osoba.

“Uvodi se zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do šest sati. Obvezno će biti korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu i obvezno korištenje maski prilikom ulaska i boravka na grobljima”, najavio je Božinović.

Nove se mjere, međutim, ne odnose na profesionalne umjetničke izvedbe i programe, kino projekcije, vjerske obrede i izložbe u muzejima  jer su za njih propisani posebni protokoli.

Božinović je istaknuo da su poslodavci obvezni zabraniti dolazak radnicima s temperaturom i smetnjama u dišnim organima, te se preporučuju smanjiti fizički kontakt kad god je moguće. To znači uvođenje rada od kuće kad je moguće, kliznog radnog vremena i rada u smjenama.

Pridržavanje preporuka provodit će službenici Ravnateljstva civilne zaštite, inspektori, policijski službenici i stožeri civilne zaštite.

Božinović je napomenuo da, ako na nekom području postoji blaža epidemiološka odredba, lokalni stožeri mogu primijeniti samo strože mjere od donesenih.

“Mislim oda su ove mjere dobro promišljene u ovom trenutku, one su dosta stroge ali sve će ovisiti o tome koliko će ih se ljudi pridržavati”, poručio je.

Govoreći o kaznama za one koji se ne pridržavaju mjera, Božinović je izvijestio da je dosad ispisano oko milijun kuna kazni dosad, a poanta je da svi prihvate mjere.

MInistar zdravstva Vili Beroš najavio je, bude li potrebe, mobilizaciju zagrebačke Arene kao tercijarnog centra za zbrinjavanje oboljelih s blažom do početnom srednjom kliničkom slikom.

U Arenu bi se preusmjeravali liječnici i medicinske sestre iz drugih zdravstvenih ustanova, a moguće je postaviti više od 1000 kreveta. “Osnovni izazov je zdravstveni sustav i njegovo potencijalno preopterećenje”, ocijenio je Beroš.

Jučer je na bolničkom liječenju bilo 825 osoba, zaprimljeno ih je 153, a otpušteno 65 osoba, 58 bolesnika je na respiratoru. Umrlo je osam osoba, ukupno 437.

KB Dubrava glavni oslonac za prijem bolesnika

“Svakodnevno pratimo situaciju u KB-u Dubrava, gdje je sada glavni oslonac za prijem bolesnika. Ukupno imaju 226 hospitaliziranih, 26 više nego jučer, a 11 bolesnika je otpušteno. U tom smislu prilagođavamo se dalje, odredili smo prioritete”, rekao je Beroš.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da Hrvatska u zadnja dva tjedna bilježi porast zaraženih, a danas je evidentiran novi rekord s 2421 novim slučajem.

Neke susjedne zemlje imaju goru situaciju, jučer je u Sloveniji bilo 1964, u BiH 1265, u Srbiji 757, u Češkoj više od 12.000.

U Hrvatskoj je trenutno incidencija covida na 100.000 stanovnika 389,9, sa čime smo u sredini ljestvice europskih zemalja, dok je RO broj sada 1,99, rekao je Capak.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić upozorila je da trenutno imaju i mlađih bolesnika koji su vrlo ozbiljno bolesni.
“Želim sve one koji ne vjeruju upozoriti da je bolest u ovom razdoblju puno ozbiljnija i zahtjevnija za rješavanje”, naglasila je Markotić, izvještava Hina u nedjelju 25. listopada.

Foto: koronavirus.hr

Nove epidemiološke mjere Nacionalnog stožera civilne zaštite Republike Hrvatske (sažeto):

 • zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je više od 50 osoba na jednom mjestu
 • na svadbenim svečanostima može biti prisutno najviše 30 osoba
 • na pogrebima, posljednjim ispraćajima i polaganjima urni može biti prisutno najviše 30 osoba
 • na ostalim privatnim svečanostima može biti prisutno najviše 15 osoba
 • sportska natjecanja mogu se održavati samo bez gledatelja
 • javna događanja te okupljanja i svečanosti svih vrsta mogu trajati najdulje do 22 sata, osim svadbenih svečanosti, koje mogu trajati najdulje do 00:00
 • okupljanja i svečanosti koje se održavaju u ugostiteljskim objektima mogu trajati najdulje do kraja radnog vremena tog ugostiteljskog objekta utvrđenog odlukom Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske o privremenom uređivanju rada i ograničavanju radnog vremena ugostiteljskih objekata i drugih pružanja ugostiteljskih usluga
 • obveza dostavljanja obavijesti o održavanju svih javnih događanja, okupljanja i svečanosti na kojima se očekuje dolazak više od 30 osoba nadležnoj službi Ravnateljstva civilne zaštite
 • obveza vođenja pisane evidencije sudionika na svim javnim događanjima, okupljanjima i svečanostima na kojima je prisutno više od 15 osoba
 • zabrana prodaje alkoholnih pića od ponoći do 6 sati
 • obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski na otvorenom prostoru kada nije moguće održavati fizičku distancu od najmanje 1,5 metara
 • obavezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski prilikom ulaska i boravka na grobljima.