Budi dio naše mreže
Izbornik

COVID-19: U Hrvatsku dopremljeno još 86 tona medicinske opreme iz Kine

Zagreb (IKA)

U Međunarodnu zračnu luku Zagreb – Franjo Tuđman u nedjelju 10. svibnja sletio je sedmi po redu zrakoplov SF Airlines na izravnom letu iz Šangaja za Zagreb. Njime je dopremljeno oko 86 tona zaštitne opreme koja je potrebna hrvatskom zdravstvenom sustavu i ostalim službama tijekom epidemije koronavirusa, piše u priopćenju Službe za odnose s javnišću Vlade Republike Hrvatske.


Radi se ujedno i o posljednjoj pošiljci na izravnim letovima iz Kine za Hrvatsku zasad. U nastavku osiguranja opskrbljenosti zdravstvenog i ostalih sustava zaštitnom opremom planirana je doprema kopnenim i morskim putem.

Nedjeljnim letom stiglo je oko 80 tona dezinficijensa i maski koje je Hrvatska kupila od tvrtke Sinopharm te oko 6 tona donacija. Letom je dopremljena vrijedna donacija mehaničkih ventilatora, testova na koronavirus te maski i vizira Zaklade Alibaba i Zaklade Jack Ma.


Radi se o donaciji koja je dio niza sličnih inicijativa dviju zaklada da se dijelovima svijeta pogođenima epidemijom osigura pomoć. Zaklade se također bave financiranjem istraživanja i razvoja cjepiva kako u Kini, tako i na Peter Doherty Institute for Infection and Immunity u Melbourneu i Columbia Universityju u New Yorku.

Letom su, među ostalim, dopremljene i donacija tvrtke MEHECO Klinici za infektivne bolesti „dr. Fran Mihaljević“, pokrajine Zhejiang prijateljskoj Istarskoj županiji, donacija Stožeru civilne zaštite inicijative CitizenGO te g. Caija Yua, poduzetnika zaslužnog za otvaranje franšize zagrebačkog Muzeja iluzija u Šangaju.


Fotografije: Vlada Republike Hrvatske