Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva na Cipru

Larnaka (IKA)

Oko 77 posto stanovnika Cipra vjernici su pravoslavne Crkve i većina ih od turskoga osvajanja 1974. živi na južnom dijelu otoka, gdje je pravoslavno 93 posto od 850.000 stanovnika, ističe se u prilogu agencije Kathpress uoči posjeta pape Franje.

Katolici i anglikanci su mala manjina; 38.000 vjernika katoličke Crkve latinskoga obreda su pod jurisdikcijom Jeruzalemskoga patrijarhata. Poglavar oko 10.000 katolika maronita je nadbiskup Selim Sfeir. Apostolski nuncij na Cipru je nadbiskup Adolfo Tito Yllana, nuncij u Jeruzalemu.

Kršćanstvo na Cipru seže u biblijsko doba, apostol Pavao na otok je došao s Barnabom, a apokrifni tekstovi navode da je on bio prvi biskup Cipra, gdje je podnio i mučeničku smrt. Samostalnost Crkve s Cipra kao apostolske Crkve priznata je na Efeškom koncilu 431., pa pripada najstarijim autokefalnim Istočnim Crkvama. Križari su zavladali Ciprom 1191. godine i gotovo 400 godina otok je bio u vlasti različitih katoličkih moćnika. Pod osmanlijskom vlašću od 16. stoljeća sljedećih je 400 godina bila jedina legalna kršćanska Crkva. Do danas je Ciparska pravoslavna Crkva većinska u zemlji, karakterizira ju jak utjecaj grčkoga jezika i kulture i ima uske odnose s Grčkom pravoslavnom Crkvom. U novije vrijeme vrlo je zauzeta na ekumenskom području a ima i vodeću ulogu u međureligijskom dijalogu, osobito sa židovima. Od godine 2006. službu ciparskoga nadbiskupa obnaša Chrysostomos II. (80).

Svoje 35. inozemno putovanje, prvo na kojem drugi put posjećuje isto mjesto (Lezbos), papa Franjo počinje u 11 sati iz zračne luke Fiumicino a u međunarodnoj zračnoj luci Larnaka na Cipru, gdje će se održati svečanost dobrodošlice, očekuje se oko 15 sati. U 16 sati slijedi susret s klerom i predstavnicima pokretima u maronitskoj katedrali Gospe od milosti u Nikoziji. Nakon svečanosti dobrodošlice u predsjedničkoj palači u 17.15 sati slijedi susret s predsjednikom Nicosom Anastasiadesom u 17.30 sati i zatim s predstavnicima vlasti, civilnoga društva i diplomatskoga kora u svečanoj dvorani u 18 sati.

U petak 3. prosinca Papa će u 8.30 sati posjetiti pravoslavnoga ciparskoga arhiepiskopa Hrizostoma II. te se u 9 sati u pravoslavnoj katedrali u Nikoziji susresti s članovima Svetoga sinoda. U 10 sati papa Franjo predvodit će misno slavlje na GSP stadionu, i to je jedina čisto katolička točka programa toga dana u ciparskome glavnom gradu. U 16 sati slijedi ekumenska molitva s migrantima u župnoj crkvi Sv. križa, jedinstvenoj po tome što se u njoj misa slavi na osam jezika.

U subotu 4. prosinca oproštajna svečanost u međunarodnoj zračnoj luci Larnaka najavljena je za 9.10 sati, a Papa će se uputiti u Atenu. 

Logo za putovanje na Cipar prikazuje kartu Cipra u pozadini. S lijeve strane je lik Pape koji gleda sv. Barnabu, zaštitnika otoka. S desne strane je maslinova grančica vezana za žito – znakovi mira i zajedništva. U logotipu se ističu boje Vatikana i Cipra – bijela, žuta, narančasta i zelena. Iznad i ispod je na grčkom i engleskom jeziku napisano geslo putovanja – „Tješite jedni druge u vjeri“, nadahnuto značenjem imena sv. Barnabe, koji može značiti sin poticaja ili utjehe. Sugerira važnost međusobne utjehe i ohrabrenja, dimenzije koja su bitne za dijalog, susret i prihvaćanje, a istaknuta su obilježja života i povijesti otoka. Prvi papa koji je posjetio Cipar bio je Benedikt XVI. godine 2010.