Budi dio naše mreže
Izbornik

Crkva u Italiji traži da se od 3. svibnja počnu slaviti mise s narodom

Rim (IKA)

Katolička Crkva u Italiji traži da se s početkom tzv. „druge faze“ pandemije koronavirusa, tj. s ublažavanjem restriktivnih mjera najavljenih za 3. svibnja također ponovno počne sa slavljem misa s narodom i održavanjem pogreba, prenosi u subotu 18. travnja Nedjelja, internetski portal Katoličkog tjednika, pozivajući se na napise Vatican Newsa.

Osim što je paralizirao veliki dio svijeta i odnio tisuće života, COVID-19 na veliku kušnju stavio je zdravstveni sustav, a odrazio se i na vjerski život. Više od mjesec dana u Italiji mise se slave bez naroda, otkazani su i svi ostali sakramenti i sakramentali, uključujući i ukopne obrede. Kroz to vrijeme vjernicima je onemogućeno zajedničko okupljanje i sudjelovanje na obredima i liturgijskim slavljima u Velikom tjednu i na Uskrs. Katolička Crkva podnijela je tu žrtvu zajedno sa svima drugima u cilju sprječavanja daljnje zaraze.

Podaci Civilne zaštite Republike Italije u posljednjih nekoliko dana, prema kojima se bilježi manji broj novozareženih, ulijevaju nadu da će ova država uskoro prijeći u drugu fazu borbe protiv virusa u kojoj će se život polako početi vraćati u normalu. Prema nekim naznakama to bi se moglo dogoditi od 3. svibnja.

Tako i Talijanska biskupska konferencija (CEI) želi ponuditi konkretna rješenja kako bi se vjernicima omogućilo sudjelovanje na misama. To je potvrdio i podtajnik CEI-a u razgovoru za Vatican news, don Ivan Maffeis.
„Ne možemo podcijeniti tragediju koju proživljavamo, ovu oluju koja je s liturgijskog stajališta uvjetovala da je svećenik slavio otajstva ‘za narod, ali bez naroda’“, istaknuo je don Ivan te dodao kako se trenutno traži način kako se vratiti na prijašnje, jasno uz poštovanje svih preporuka zaštite te kako se nadnevak u svibnju ne može razumjeti kao „apsolutna sloboda“ jer bi to bilo neodgovorno i neprimjereno te bi izazvao veliki rizik od novoga širenja zaraze.

„Međutim, čak i u okviru svih mjera koje se moraju poštivati – svih zdravstvenih mjera, od udaljenosti do higijene i slično – želimo pokušati omogućiti ljudima da shvate koliko je u ovom trenutku važno ponovno oživljavanje crkava kako za euharistijsko slavlje, a također i za život u zajednici“, naglasio je podtajnik CEI-a te ponudio neke konkretne prijedloge. Između ostaloga kao mogućnost naveo je da u crkvama u kojima može stati 200 osoba za početak na misama bude njih 10 i to tumači kao važan znak nade.

Osim načina povratka naroda na mise još jedan izazov bit će nazočnost svećenika i vjernika na pokopima. Vjerojatno će se i tu morati pronaći primjerene mjere i sudjelovanje najbliže rodbine kako bi se izbjegao rizik širenja virusa. Sigurno će crkvene i civilne vlasti u narednim danima pokušati naći najbolje rješenje. No, izvjesno je da ne treba očekivati odjednom povratak na prijašnje, nego postupno sudjelovanje vjernika kako na misama, tako i na ostalim sakramentima i sakramentalima, prenosi u subotu 18. travnja Nedjelja, internetski portal Katoličkog tjednika, pozivajući se na napise Vatican Newsa.