Budi dio naše mreže
Izbornik

Đakoni don Ivan Galjuf i don Petar Markić zaređeni za svećenike Dubrovačke biskupije

Dubrovnik (IKA)

Dubrovački biskup Roko Glasnović u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku u nedjelju 9. lipnja za svećenike Dubrovačke biskupije zaredio je dvojicu đakona, don Ivana Galjufa i don Petra Markića.

Mons. Glasnović u homiliji je istaknuo važnost svećenika za život Crkve te Isusove riječi „Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas“ zahvalivši Bogu na dvojici novih svećenika.

Tumačeći prvo čitanje (Post 3, 9-15) biskup je govorio o „misteriju zla“ i slobodi koju je Bog dao čovjeku. „Od svega je veća Božja snaga i ljubav u Isusu Kristu. Božja ljubav prema nama zakucala je u jednom ljudskom srcu, srcu Isusa Krista, u kojem prebiva sva punina božanstva. Zato bi i srce svećenika trebalo biti poput Kristova srca, s riječju Božjom bitno sjedinjeno, kuća Božja u koju svaki čovjek ima pristup i vrata nebeska uvijek svima otvorena, dobrote i ljubavi puno, osobito prema potrebnima i slabijima, puno kreposti, strpljivo i mnogoga milosrđa“, naglasio je.

Govoreći o porukama evanđeoskog ulomka (Mk 3, 20-35) potaknuo je na ljubav prema Bogu i življenje njegove, a ne svoje volje. „Svećenici su za Crkvu i za svijet kao neko sakramentalno posadašnjenje Isusa Krista. Što je svećenik dublje povezan s Kristom, to djelotvornije čini Krista prisutnim u pojedinoj zajednici i općenito u Crkvi“, poručio je.

Za ređenike je jamčio generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan potvrdivši, kako to obrednik predviđa, „da ih kršćanski puk koji je pitan i odgovorne osobe koje su izrazile svoje mišljenje smatraju dostojnima“.

Na slavlju su sudjelovali brojni svećenici, redovnici, redovnice, obitelji i prijatelji ređenika. U slavlju su sudjelovali i vjernici iz Župe dubrovačke i s Pelješca, odakle ređenici dolaze, kao i oni iz župa na kojima su ređenici imali svoj đakonski praktikum.

Liturgijsko pjevanje predvodio je Mješoviti katedrali zbor pod vodstvom Petre Potrebice. Na završetku slavlja generalni vikar je zahvalio Bogu na milosnom danu i daru dvojice novih svećenika dubrovačkoj Crkvi te im zaželio dobrodošlicu u prezbiterij Dubrovačke biskupije. Dubrovački biskup je uz čestitku obećao i molitvu za dvojicu novih svećenika.

lvan Galjuf, sin Miša i pok. Helije r. Bodulović, rođen je 1992. godine u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Župi dubrovačkoj, a srednju Turističko-ugostiteljsku školu u Dubrovniku. Nakon završetka školovanja radio je nekoliko sezona u struci, a 2018. godine upisao je Centralno bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet u Splitu gdje je proveo dvije godine studija. Nakon završene dvije godine prebacio se u Zagreb na Institut Družbe lsusove (Jordanovac), a formaciju je nastavio kod Misionara Krvi Kristove u Misijskoj kući sv. Gašpara u Zagrebu. Službeno je primljen među kandidate za đakonat i prezbiterat na naslov Dubrovačke biskupije 2. travnja 2021. godine. Službu čitača (lektora) primio je 21. ožujka 2021. godine, a službu pratioca (akolita) primio je 3. prosinca 2021. godine. Formaciju i studije je završio u rujnu 2023. godine. Đakonski praktikum je obavio u Župi Svih svetih u Blatu.

Petar Markić, sin Luke i Katarine r. Dodić, rođen je 1999. godine u Zagrebu. Osnovnu školu završio je u Janjini na Pelješcu. Nakon završetka osnovne škole 2014. godine upisao je Nadbiskupsko sjemenište u Splitu i Nadbiskupijsku klasičnu gimnaziju “Don Frane Bulić” u Splitu kao kandidat Dubrovačke biskupije. Nakon završetka srednje škole 2018. godine upisao je Centralno bogoslovno sjemenište i Katolički bogoslovni fakultet u Splitu. Nakon tri godine studija i formacije u Splitu prebacio se na studij teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Službeno je primljen među kandidate Dubrovačke biskupije 18. ožujka 2021. godine. Službu čitača (lektora) primio je 21. ožujka 2021. godine, a službu pratioca (akolita) primio je 3. prosinca 2021. godine. Formaciju i studije teologije završio je u rujnu 2023. godine. Službu đakonata je obavio u Župi Velike Gospe.